enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,1728
EURO
37,0625
ALTIN
2.979,95
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
25°C
Hatay
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Çok Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C

Prof. Dr. Beyen: “Yeni Yönetmelikler Şart”

14.10.2024
5
A+
A-

İskenderun’da düzenlenen seminere katılan Kocaeli Üniversitesi’nden Deprem Mühendisi Uzman Prof. Dr. Kemal Beyen, deprem şiddeti ile ilgili dikkat çekici veriler sundu. Beyen, Güneydoğu fay hattındaki yüzlerce deprem istasyonu verilerinin önemli ipuçları taşıdığını belirtti. Bu istasyonların, depremlerin meydana geldiği bölgelerdeki etkilerini daha iyi anlamak amacıyla kullanıldığını vurguladı. Prof. Dr. Beyen, “Güneydoğu fay hattında toplamda 410 km’lik bir kırılma yaşandı. Elbistan depreminin de etkisiyle büyük bir enerji açığa çıktı” dedi. Bu durumun, yakın bölgedeki deprem istasyonları aracılığıyla kaydedildiğini belirten Beyen, istasyonların bazılarını daha önceden tahmin edemediklerini ifade etti.
“Yakın alan verileri incelendiğinde, bazı istasyonların yönetmeliklere uygun değerleri kaydettiğini görebiliyoruz” diyen Beyen, bu bilgilerin yapı mühendisleri için kritik olduğunu kaydetti. Ancak, bazı deprem olaylarının felaket düzeyine ulaştığını ve bunların önceden tahmin edilemediğini aktardı. Beyen, depremlerin yüksek şiddetinin binalarda hasara yol açabileceğini belirtti. “Özellikle, yönetmeliğin önerdiği depremlerle karşılaştırıldığında, bazı binaların çok daha büyük şiddette depremlerle karşılaştığını gözlemledik. Bu durum, mühendislik açısından büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi. Uzman, ayrıca mevcut yapıların çoğunun yeni olmasına rağmen beklenmedik şekilde yüksek sismik tehlike ile karşılaştıklarını da sözlerine ekledi. “Yeni binalar bile yönetmeliklerin önerdiği değerlerin çok üstünde deprem aktiviteleriyle karşı karşıya kalıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Beyen, İstanbul’un durumuna dikkat çekerek, “İstanbul’daki yapı stoku, milyonları buluyor ve büyük bir kısmı eski. Bu eski yapıların tasarım spektrum değerleri, yaşanan deprem ile karşılaştırıldığında 4-5 kat aşıldı” diye konuştu. Beyen, “Şehir merkezlerinde bile fay hatlarının geçtiği göz önünde bulundurulursa, bu yapıların güçlendirilmesi ve yeniden tasarlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’nın şehir merkezlerinde de benzer risklerin bulunduğuna dikkat çekti. Son olarak, Beyen, mevcut yönetmeliklerin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. 2018’de belirlenen fay hattına uzaklık mesafeleri gibi kriterlerin yeniden gözden geçirilmesinin önemine değinerek, “Eski taslak ve yönetmelikler, değişen koşullara uygun hale getirilmelidir” dedi. Prof. Dr. Kemal Beyen’in bu açıklamaları, Türkiye’deki deprem tehlikesinin ve yapı güvenliğinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.