TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin Türk siyaseti için çok olumlu bir adım olduğunu söyledi. Milletvekili Yayman HaberTürk TV’de Fevzi Çakır’ın sunduğu Türkiye’nin Nabzı programında Türkiye ve dünya gündemini yorumladı.
Siyasi tarihimiz için önemli
Milletvekili Yayman, programın açılışında günün önemli gelişmesi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Lideri Özgür Özel ile olan görüşmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Yayman açıklamasında; “Bugün özlenen, beklenen bir tablo vardı. Bugün hangi mesajların verildiği de önemli. Ancak bu tablo özlediğimiz bir tabloydu ve ben çok önemli buluyorum. Türkiye’de böyle bir diyaloga hem iç hem de dış siyasette ihtiyaç vardı. Bu görüşme çok önemli. Bugün milletimiz bu görüşmeye çok değer yüklemiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli anlara şahitlik ettik. Ne konuşulduğunu taraflar dile getirdiğinde göreceğiz. Yavuz Donat havaalanında görüştüğü Özgür Özel ile yaptığı mülakatta Cumhurbaşkanı ile görüştünüz mü diye soruyor. Buradan başlayan süreç bugünkü görüşmeye geldi. Ne konuşulduğundan daha önemli olan bu görüşmenin gerçekleşmesidir. Bugün bu görüşme olmasaydı hiçbir şey olmazdı. Türkiye’de 1950’lerde başlayan gelenek var. Halk Partililerin ve Demokrat Partililerin kahvesi ayrıydı. O günleri aşmak lazımdı. Cumhuriyetin 100. Yılında önemli ilerlemeler kazandık. Bu ziyaret seçim sonrası oluşan iklimde bir nezaket ziyaretidir. İkinci görüşmenin CHP’de olacak olması çok önemli. Toplum bunu bekliyor. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bunun adımları da bu görüşmelerle mesafe alacaktır. Bir fotoğraf üzerinden olumlu ya da olumsuz yorum yapılmamalıdır. Halk Türkiye’nin beka meselelerinde ortak hareket edilmesini istiyor” dedi.
Halkın nabzına göre hareket edilmeli
İki tarafın uzlaşmacı yaklaşımının ardından gerçekleşen görüşmenin ülkede beklentileri karşıladığının altını çizen Milletvekili Yayman; “1977 seçimlerinde CHP %42 oy aldı. Seçim gecesinden başlayarak amacını aşan sözler söylendi. O gece Süleyman Demirel şuna karar verdi. Çünkü eşine ağır hakaretler edildi. O gün siyasette yeni bir sahne açıldı. Siyaset birinin beyaz dediğine siyah demek değildir. Türk toplumu çatışmayı sevmiyor. Sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Bir anda her şey değişir diyemeyiz ama değişim için bir adımdır. Siyaset için küçük, milletimiz adına büyük bir adımdır. AK Parti’nin içinde de bu durumun olumlu karşılandığını düşünüyorum. Türkiye’nin yapısal sorunları ancak bu şekilde çözülebilir. AK Parti’ye de muhalefete de, vatandaşlara da düşen görevler var. Bu zeminin muhafazası sağlanmalıdır. Bu görüşme teklifinin hangi kanattan gelirse gelsin bir paradigma değişimine yol açtığı görülüyor. 31 Mart’ın iktidara da muhalefete de verdiği mesajlar vardır. Siyasetçi bu mesajı okur ve seçmeninin karşısına çıkar. Bu zeminin oluşmasını son derece değerli buluyorum. Türk halkının beklediği bu ortamın korunması konusunda kamuoyu öncüleri olarak katkı sağlamamız gerekiyor. Geçmişte yanlışlar olduğu için bugün bu görüşme gerçekleşti. Biz bu olumlu iklimi korumak için daha özenli olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Yeni Anayasa Milletin ihtiyacıdır
Yayman, Türkiye’nin 100. Yılına yakışan modern bir anayasanın toplumsal mutabakat ile oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Milletvekili Yayman anayasa tartışmalarına dair açıklamasında; “Yeni anayasa meselesinde bilgi eksikliği var. İlk anayasa 1876’da ilan ediliyor. Tüm anayasalar olağanüstü zamanlarda yapılmış. Darbe anayasasıyla Türkiye’nin 100. Yılında yönetilmesi reva mıdır? Yeni anayasa Türkiye’nin olgunluk sınavıdır. Tüm tartışmalar 1991 seçimlerinden itibaren gelmiştir. Süleyman Demirel’in en büyük vaadi yeni anayasaydı. Bu konuda oluşan bir talep var. İktidarıyla muhalefetiyle Türkiye’nin 100. Yılına yakışan bir anayasa oluşturulmalıdır. Bu işe de Numan Kurtulmuş ön ayak olmaktadır. Ben Numan Kurtulmuş’un öncülük etmesini de önemsiyorum. Aksi takdirde bir siyasi partinin anayasası olacaktı. Bugün Türkiye’nin ekmek gibi su gibi anayasaya da ihtiyacı vardır. Mevcut anayasa 70 defa değişmiş ve ihtiyaçları karşılamamaktadır. CHP’nin de parti programında yeni anayasa var. Burada dayatma olmadan müzakere ederek yeni anayasa oluşturulmalıdır. Müzakere arayışı bir ayıbın temizlenmesidir. Yeni anayasa milletin ihtiyacıdır” şeklinde konuştu.