enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5595
EURO
36,1679
ALTIN
2.999,32
BIST
9.482,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Açık
21°C
Hatay
21°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

TARİH CANLANIYOR

05.12.2020
26

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında restorasyonuna başlanan Payas Kalesinde çalışmaların sonuna gelindi. Sadece Hatay’ın değil tüm bölgenin en önemli tarihi eserlerinden biri olan kale Haçlı seferleri sırasında yapılmış. Hristiyan Hacıların can ve mal güvenliğini sağlamak için 8 kuleli muhteşem bir garnizon kalesi olarak inşaa edilen yapı günümüze kadar ayakta kaldı.

ANADOLU’DA TEK ESER..

Mimarlık tarihi uzmanlarına göre Payas kalesi, etrafında yekpare hendek bulunan ve günümüze kadar ulaşabilen tek eser olma özelliğini de taşıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken başlattığımız bu güzel çalışmanın çok şükür sonuna geldik.  2018 senesinin başında Payas Kalesinin Birinci Etap restorasyonu başladı ve 10 milyon TL tamamlanandı. Şimdi ise Payas Kalesinde ikinci etap çalışmalar başladı” dedi. Yayman, “Payas Kalemizin restorasyonu tamamlandığında Sokullu Mehmet Paşa Külliyesiyle beraber sadece Hatay için değil bölgemiz için muhteşem bir eser ve görülmesi gereken bir destinasyon olacak.” ifadelerini kullandı.

CENEVİZLİLER YAPTI..

Haçlı seferleri sırasında Cenevizliler tarafından yapılan 8 kuleli kale; Kudüs’e giden Hristiyan hacıların güvenliğini sağlamakla görevliydi. Anadoluda etrafında hendek olan tek kale olmasıyla da biliniyor. Hatay Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise konuyla ilgili şunları belirtti “Payas Kalesi çevre düzenlemesi ikinci etap ihalesi 08.10.2020 tarihinde yapılmıştır. İhale 627.190,70 TL bedel ile sözleşme imzalanmış ve aynı gün yer teslimi yapılarak 60 gün süre verilmiştir.  Payas Kalesi kontrollük işi Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Kale çevresinde bulunan hendeğin restorasyonu yapılacak ve geçmişte olduğu gibi içi su doldurulacaktır. Bu güzel eserin şehrimize kazandırılması için desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kültür Turizm Bakanımız ile Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Hüsnü Işıkgör’e teşekkür ederiz” dedi.. Işıkgör, Hatay’ın bir açık hava müzesi şehir olduğunu ve Payas Kalesine bir fonksiyon yükleyerek burayı bir çekim merkezi haline getireceklerinin altını çizdi. Yayman, tüm paydaşlarla beraber çalışarak Hatay’ı orta vadede inanç ve kültür turizminin başkenti yapacaklarını dile getirdi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.