enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NIN HAYVAN SAYILARINI İKİ GÜNDE BELİRLEME TALİMATI İNANDIRICI BULUNMADI

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NIN HAYVAN SAYILARINI İKİ GÜNDE BELİRLEME TALİMATI İNANDIRICI BULUNMADI
05.04.2022
28

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği illerdeki hayvan sayılarını iki günde belirleme talimatı inandırıcı bulunmadı. Üreticilere bu konuda soru soran olmadığı belirtilirken Cumhuriyet Halk Hartisi (CHP) Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “Bakanlık ‘sözde sayım’ yapıyor. Bu sayım masa başından öteye gitmez, zaten öyle de oldu” dedi.Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 29 Mart’ta illere “acele” koduyla yazı göndermişti. Yazıda, ildeki besicilik işletmelerindeki mevcut besideki büyükbaş toplam hayvan varlığının tespiti ve işletmelerin kapasiteleri, mevcut doluluk oranları ve üç ay içinde kesim olgunluğuna ulaşabilecek büyükbaş erkek hayvan sayısının belirlenmesinin amaçlandığı belirtilmişti. Raporun en geç 30 Mart tarihine kadar Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi talep edilmişti.

“İKİ GÜNDE BU SAYIM NASIL YAPILDI?”
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “İki günde bu sayım nasıl yapıldı? Sahaya çıkılmadan, köylere, işletmelere gidilmeden hangi hayvan sayıldı, merak ediyoruz” diyerek şunları söyledi:“Hayvancılık işletmelerine, muhtarlara sordum, veteriner hekimlerle, ziraat mühendisleri ile görüştüm. ‘Gelen giden olmadı’ dediler. Endişemiz yine kayıtlar üzerinden rakamların güncellenip, sayıların tutturulmaya çalışılacak olmasıdır. Bakanlık ‘sözde sayım’ yapıyor. Bu sayım masabaşından öteye gitmez, zaten öyle de oldu. Yapılması gereken, işletmelerdeki, köylerdeki tüm hayvanların tek tek sayılmasıdır.”Bakırlıoğlu, en son genel tarım sayımının 2001’de yapıldığını, 21 yıldır tarım sayımı yapılmadığına da dikkat çekti. Sadece kayıtlar üzerinden istatistikler yayımlandığına işaret eden Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı hayvancılık istatistiklerinin doğru olmadığı yönünde iddialar bulunduğunu da bildirdi. Bakırlıoğlu, “Süt hayvanları kesime gidiyor” dediklerini buna karşın bakanlığın ise “Süt üretimi artıyor” görüşünü savunduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.