enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3083
EURO
34,7090
ALTIN
2.383,55
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
22°C
Hatay
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

TERCİH İNAKTİF AŞI

06.12.2020
10
A+
A-

Koronavirüs salgınında yaşanan ciddi artışın ardından tüm dünya aşıya odaklanırken, Türkiye’de gündem Çin aşısı olmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs ve aşıdaki durumla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

“UYGULAMA YAYGINLAŞTIKÇA GÖRECEĞİZ”

Koruyuculuk konusunda hiçbir aşı için net süre verilemediğini aktaran Koca, “Bunu, uygulama yaygınlaştıkça göreceğiz. Geleneksel yöntemlerle üretilen yani virüsün izole edildiği, inaktif hale getirildiği aşıların 6-8 ay, duruma göre bir yıl koruyucu olduğunu biliyoruz. Aşılama için bir planlama yapıyoruz. Aşılamayı yaygın yapmayı ve birinci basamağı etkili kullanmak istiyoruz. Vatandaşın kolay erişebileceği bir sistemimiz var. Dağıtım ve soğuk zincir imkanlarımız da güçlü” dedi. Çalışmaların kısa dönem sonuçlarının başarılı olduğunu aktaran Koca, orta ve uzun vadede sonuçların bilinmediğine dikkat çekerek “Yurtdışından inaktif aşıyı özellikle tercih ettik. Bizim Nisan’dan sonra kendi aşımız çıkacak. Yani, ithal aşıya ihtiyacımız da kalmayacak” şeklinde konuştu.

“ÇİN DAHA FAZLA TALEBİMİZİ KARŞILAYAMADI”

Koca, Çin’in daha fazla aşı talebini karşılayamadığını belirtti ve ” Aşısına güveniyor. Kendi ihtiyacını ve dış talebi yönettiğini söylüyor. Diğer aşılarla ilgili de işbirliğimiz devam ediyor. Bulabildiğimiz diğer aşıyı getirteceğiz. Ruhsatını almış bir aşı, başvuru sonrası Türkiye’de de test ve onaydan geçerse, eczaneden satışına izin verebiliriz. İnaktif aşı dışında uluslararası süreçlerden geçmiş diğer aşılara da erişim sağlanacak” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.