enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3645
EURO
34,9594
ALTIN
2.324,26
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Açık
28°C
Hatay
28°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Az Bulutlu
26°C

TURUNÇGİLİN BAŞKENTİ AKDENİZ

14.04.2021
16
A+
A-

Türkiye’nin turunçgil üretim merkezlerinden MersinHatay ve Adana‘dan, 2021’in ilk çeyreğinde 202 milyon 929 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi. “Türkiye’nin meyve deposu” olarak anılan ve verimli topraklarında birçok ürünün yetiştiği Doğu Akdeniz kentleri, turunçgil üretimi ve ihracatında da önemli rol oynadı. AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, turunçgil ihracatından ocak-mart döneminde 300 milyon dolarlık döviz girdisi elde edildi. Bunun yüzde 68’i Mersin, Hatay ve Adana’dan yapıldı. Söz konusu 3 ilden geçen yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen turunçgil ihracatı, bu yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 azalarak 202 milyon 930 bin dolar oldu. Bu yılın ocak-mart döneminde Mersin’den 116 milyon 453 bin, Hatay’dan 57 milyon 920 bin ve Adana’dan 28 milyon 556 bin dolarlık turunçgil ihracatı gerçekleştirildi.

“Turunçgilin başkenti Çukurova”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, Mersin, Hatay ve Adana’dan yılın ilk çeyreğinde önemli ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Kaçmaz, Doğu Akdeniz’in turunçgil ihracatını sırtladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Turunçgilin başkenti Çukurova. Mersin, Hatay ve Adana, turunçgil üretiminde ve ihracatında önemli konumda bulunuyor. Bu nedenle Doğu Akdeniz’in ihracatta lokomotif olması doğaldır. Hatay Samandağ’dan İzmir’e kadar olan alanda turunçgil üretimi yapılmaktadır. Ana merkez Doğu Akdeniz olduğu için bu bölge her zaman ilk sıralarda yer alır. Turunçgiller yaş meyve sebze ürünleri içerisinde önemli sektörlerden. Artık alt sektör olmaktan çıktı, başlı başına bir sektör haline geldi. Şu anda bölgemizde ve kıyı şeridinde turunçgil üretim alanları genişliyor. Buna bağlı olarak ihracatımızın artmasını bekliyoruz.” Kaçmaz, turunçgil ihracatı yapan ilk 5 il arasında Trabzon ve Şırnak’ın da olduğunun bilgisini vererek, “Bu illerimizden Trabzon, Rusya’ya yapılan ihracatta sınır kapısı görevi görmesinden dolayı, Şırnak da Irak’a sınır kapısı olmasından dolayı sıralamada yer alıyor.” ifadesini kullandı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.