enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,3304
EURO
36,5951
ALTIN
2.934,51
BIST
9.247,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
22°C
Hatay
22°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
21°C

YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ ERTELENMELİ

24.02.2021
26
A+
A-

Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden ekonomik olarak etkilenen sektörlerin kamuya olan borçlarının ertelenmesi amacıyla getirilen yapılandırma kanununda ilk taksit ödemelerinin Şubat ayı sonunda yapılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yapılandırma ödemeleri normalleşme takvimine bağlı olarak en az 6 ay ertelenmeli. Yoksa yüzbinlerce esnafın yapılandırması bozulacak ve bu borçlar hiç ödenemez bir hale dönüşecek” dedi.

“YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ EN AZ 6 AY ERTELENMELİ”

Pandeminin etkisinin hala devam etmesi nedeniyle yüzbinlerce esnafın henüz iş yapamaz halde olduğunu ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yüzbinlerce esnafın işyeri ya tamamen kapalı ya da açık olmasına rağmen iş yapamaz halde. Bunların neredeyse tamamı yapılandırma kanununa başvurarak birikmiş borçlarını yeniden yapılandırdı. Ancak, bu kanundan yararlanabilmek için ilk iki taksitin zamanında ve tam olarak yatırılması gerekiyor. Hala işyeri kapalı olan esnaf bu borcu nasıl ödeyecek? Örneğin bir okul kantini veya okul servis aracı işletmecisi son bir yıldır daha bir kuruş gelir elde etmemişken hangi parayla vergi borçlarını ödesin? Bu nedenle yapılandırma borç ödemelerinin normalleşme takvimi de dikkate alınmak suretiyle en az 6 ay daha ertelenmesi gerekiyor. Aksi halde yüzbinlerce esnafın yapılandırması bozulacak ve bu borçlar hiç ödenemez bir hale dönüşecek. Devlet de alacağını alamayacak” sözlerine yer verdi.

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR – MATRAH ARTIRIMI EKLENMELİ

Yapılandırma kanununda ödemelerin ertelenebilmesi için Kanunda bir değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Süre ertelemesi için mecburen Kanunda değişiklik yapılması gerekiyor. Kanunda değişiklik yapılırsa matrah artırımı da Kanuna eklenmeli. Çünkü pandemi döneminde işyeri kapalı olan esnafın satılamayan stokları çürüdü gitti ama defter kaydında hala stok olarak görünüyor. Stok kaydında gözüküp de gerçekte olmayan stoklar ileride büyük sorunlara yol açacak. Esnaf bir yandan borçlarını kapatma derdindeyken bir yandan da tutmayan hesaplardan doğacak vergi cezaları ile karşı karşıya kalacak. Bunun için de matrah artırımı ve stok affı düzenlemelerinin kanuna eklenmesinde büyük fayda var” şeklinde konuştu.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.