enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3182
EURO
35,1213
ALTIN
2.298,63
BIST
9.047,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
25°C
Hatay
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C

YARIM ASIRLIK İŞBİRLİĞİ

18.06.2021
34
A+
A-

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan, geçen yıl Türkiye genelinde 7,2 milyon ton demir cevheri taşımasını başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. İSDEMİR ile TCDD’nin 50 yıldır süregelen iş birliğinin bulunduğunu hatırlatan Pezük, bunun da ülke sanayisi ve ihracatına önemli katkılar sağladığını belirtti. Maden sahasından doğrudan yüklenen cevheri fabrikanın merkezine, burada üretilen mamul ve yarı mamul demir çelik ürünlerini de birçok noktaya ulaştırırken ulaşım maliyetleri ve zamandan tasarruf sağlayarak sanayiye destek olduklarını vurgulayan Pezük, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Demir yolunun sağladığı ekonomik ve güvenli lojistik hizmeti ile hem sanayicimiz hem de ülkemiz kazançlı çıkmaktadır. İskenderun Demir Çelik Fabrikasının ihtiyacı olan ve yurt içinden temin ettiği demir cevherinin neredeyse tamamı demir yoluyla taşınmaktadır. Malatya Hekimhan, Demirdağ, Divriği, Çetinkaya, Yeşilhisar, Suveren, Kemaliye Çaltı gibi cevher üretim sahalarından yıllık yaklaşık 3 milyon ton demir cevheri TCDD Taşımacılık AŞ tarafından İSDEMİR iltisak hattına ulaştırılmaktadır. İSDEMİR’de üretilen demir çelik ürünleri yurt içinde birçok noktaya yine demir yoluyla taşınmaktadır”

PANDEMİ ENGEL OLMADI

Birçok sanayi kuruluşunun ham madde ihtiyaçları ve üretimlerinin iltisak hatları vasıtasıyla doğrudan ulaştırıldığını aktaran Pezük, bu hatlardan taşınan yük miktarının da her geçen gün arttığını vurguladı. TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü olarak pandemi koşullarında ticaretin devamlılığını sağlamaktan dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını dile getiren Pezük, şu bilgileri verdi: “Bu kapsamda, 2020 yılında Türkiye genelinde 7,2 milyon ton demir cevheri taşımasını başarıyla gerçekleştirdik. Demir çelik fabrikalarımızın üretimi olan 810 bin ton demir çelik ürününü yurt içi ve yurt dışına ulaştırdık. Bu yılın ilk altı ayında geçmiş yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 3,8 milyon ton demir cevheri taşıması gerçekleştirdik. Yine bu dönemde yüzde 54 artışla 615 bin ton demir çelik ürünü taşıdık. 2020 yılında toplam 29,9 milyon ton yükü ulaştırırken tüm zamanların taşıma rekorlarını kırdık. 2021 yılının ilk beş ayında taşımalarımız giderek artmaktadır. Ana demir yolu ağı ile sanayimizi kavuşturan ve yükleri fabrikalarımızın, üretim merkezlerimizin kapısına kadar ulaştıran iltisak hatlarından 2020 yılında 11,9 milyon ton yük taşıması gerçekleştirdik. Böylece, bu taşımalarımızın yaklaşık yüzde 40’ı iltisak hatlarından yapılmış oldu” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının öncülüğünde demir yolu sektörüne yapılan yatırım payının giderek arttığının altını çizen Pezük, bu yatırımlar içinde özellikle iltisak hatlarının artırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Pezük, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla 21. yüzyılın ulaşım sistemi olarak görülen demir yolu ulaşımının, ülkenin stratejik potansiyelini harekete geçirdiğini kaydetti.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.