enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5595
EURO
36,1679
ALTIN
2.999,32
BIST
9.482,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Açık
21°C
Hatay
21°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

YOLUNU KAYBETMİŞ BALİNA GÖRENLER ŞAŞIRDI

09.02.2021
177

Hatay’ın Arsuz İlçesinde Gökmeydan sahili kıyıya yakın bölgede yolunu kaybetmiş olabileceği tahmin edilen Uzun Balina görüldü. Amatör balıkçıların videoya aldığı Uzun balina, görenleri hayrete düşürdü. Kıyı şeridine çok yakın olduğu gözlenen Uzun Balina yoluna devam ederek ilerlerken balıkçı teknesini görmezden gelmesi gözlerden kaçmadı. Yaklaşık 8-10 metre uzunluğunda olan Uzun Balina dünya genelinde ki 2. büyük balına olarak biliniyor.

Arsuz da görülen Uzun Balinayla ilgili olarak İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz ERGÜDEN şu bilgileri verdi, “Uzun Balina (Balaenoptera physalus), Mavi Balina’dan (Balaenoptera musculus) sonra Dünya’daki 2. büyük balinadır. 135-140 yıla kadar yaşadığı tahmin edilen 27 m boya ulaştığı bilinen bu deniz memelisi, dünya genelinde kutupsal iklimden, tropikal iklime kadar tüm okyanuslarda yaşamlarını sürdürürü bazen nadir de olsa Akdeniz’de de görülebilmektedir. Uzun balina tek başına gözlenebileceği gibi 6-10 arasında değişen sayıda gruplarda oluşturabilir. Akdeniz’in en büyük balinası olan uzun balinaların, yeni doğanları 5-6,5 m, ergin bireyleri ise 18-27 m uzunlukta olmaktadır. Ağırlıkları ise 45-75 ton arasında değişmektedir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından 1965 yılında “tehdit altında olması muhtemel ve izlenmesi gereken tür” olarak bildirilmiş daha sonra 1996 yılında “nesli tükenmek üzere olan ve korunması gereken türler” kapsamı altına alınmıştır. 11-12 m boya ulaşana kadar annesinin yanında olan uzun balinalar daha sonra annesi ile ilişkisini keser ve bağımsız olarak avlanırlar. Yaklaşık 8-12 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşan uzun balina, 2-3 yılda bir 1 ile 6 arasında yavru doğurur. Akdeniz’de nadiren görüldüğü bilinen Uzun Balina (Balaenoptera physalus) ‘nın 10,7 metre boyundaki yavrusu ilk olarak 09 Ocak 2016 da Limak Port İskenderun Limanında karaya vurmuştur. Yavru balina daha sonra İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyeleri tarafından denizden çıkarılarak ve otopsi işlemlerinden sonra Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’ne taşınarak uygun yöntemlerle toprağa gömülmüştür.Ayrıca İskenderun teknik üniversitesi Doktora öğrencisi Ferhat Kabaklı’nın gözlemleri üzerine, balinanın körfeze girmesinin bir kaç sebebi olabilir dedi. Anneden yeni ayrılma veya yolunu kaybetmiş olabileceğine dikkat çekti.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.