enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5113
EURO
34,9470
ALTIN
2.435,37
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
30°C
Hatay
30°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

YUMURTA ‘SEYİRLİK’ OLDU

21.01.2021
18
A+
A-
Koronavirüs salgınının da etkileriyle yumurta fiyatlarında artışlar yaşandı. Pandemi döneminde uzaktan eğitim, sağlıklı beslenmeye artan eğilim ve evde kahvaltı etme alışkanlığının da etkileriyle birlikte yumurtaya talep oldukça arttı. Hal böyle olunca da yumurta fiyatları artış rekorları kırdı.
Tavuk ve Yumurta sektöründe yurtiçi ve yurtdışına ihracat gerçekleştiren ve bölgemizde Ortadoğu’nun en büyük tavuk ve yumurta çiftliğinde binlerce tavuk ve yumurta üretimi yapan Beyza Piliç Yönetim Kurulu Başkanı işadamı, Doç. Dr. Necmettin Çalışkan yumurta fiyatlarındaki artış ve artan tüketim ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yumurtanın insanlık tarihi boyunca, insanlar için çok önemli bir besin ve yiyecek olduğuna işaret eden Beyza Piliç Yönetim Kurulu Başkanı, işadamı Doç. Dr. Çalışkan: “Bugünde dünyanın tüm noktalarında belki de en önemli besin, süt bir numaraya gelse bile insanlığın en önemli besini tavuk yumurtasıdır. Bu açıdan da yumurtanın değeri her geçen gün daha çok artmakta. İnsanlar yumurtanın sağlığımız ve besin açısından değerini her geçen gün kavramaktalar” dedi.
YUMURTA ÜRETİCİLERİ 2 BUÇUK YILDIR ZARAR EDİYOR
Yumurta fiyatlarındaki artışa değinen Çalışkan, “Ülkemizde yumurta fiyatlarında bir artış söz konusu olmuştur bu da tüketicileri doğal olarak tedirgin etmektedir. Şunu bilmeliyiz ki yumurta üreticileri son 2.5 senede ciddi anlamda zarar etti. Pek çok şirket iflas etti, bunun sonucunda da üretimde yaşanan daralmanın bir neticesi olarak yumurta fiyatları arttı. Bunda birinci sebep iflaslar, ikinci olarak da hammadde fiyatlarındaki olağanüstü artışlar ve maliyetlerin artışı. Yemin içerisindeki en önemli hammaddelerden birisi de soyadır, soya fiyatları son bir kaç ay içerisinde dolar bazında yüzde 50 ve üzeri artmıştır. Bu da doğal olarak tüketicilere yansımıştır. Üçüncü olarak da kuraklık hadisesi ciddi anlamda sektörümüzü olumsuz etkilemiştir. Bütün bunlardan öte tüm dünyanın içinde bulunduğu koronavirüsü krizi de doğal olarak yansımıştır” dedi.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Ülkemizin tavukçuluk sektöründe önemli bir üretim merkezi olduğunu ve bu alanda ciddi anlamda söz sahibi olduğunu ve pek çok ülkeye ihracat yaptığını belirten Çalışkan, “Koronavirüs ile birlikte, komşu ülkelerde de kriz yaşanmaktadır. Bu nedenle ihracat büyük oranda sekteye uğramıştır. Üst üste eklendiğinde ihracat durmuş, turist gelmemiş, ülkemizde vatandaşın alım gücü düşmüştür ve aynı şekilde genel tüketim yerleri olarak kabul edilebilecek öğrenci yurtları vb, toplu tüketim yerlerinin ciddi olarak azalmasıyla tüketim azalmıştır. Bu bahsettiğimiz krizler ülkemizde arz fazlasının artmasına neden olmuş, bu krizlerle birlikte yumurta üreticisi iflas etmiştir. Tavuk üreticisi ciddi anlamda zarar etmiştir. Sektör şu günlerde tarihin en önemli krizlerinden birinden geçmektedir. İki yılı aşkın bir süredir zarar etmiştir. 2021 Ocak ayı itibariyle üretimde bir daralma söz konusu, yumurta az üretilmeye başladı” diye konuştu.
Renkleri farklı olan yumurtalar hakkında da bilgiler veren Çalışkan, “Renklerinin farklı oluşu, ırklarıyla ilgilidir. Bir de üretim aşamaları ile ilgilidir. Beyaz yumurta üreten tavuklar üreticiler açısından daha caziptir. Hayvanlar daha dayanıklıdır, daha az maliyet ile beyaz yumurta üretilmektedir. Kırmızıda biraz daha maliyeti yüksektir. Tüketici açısından özel tercih olmadığı sürece her ikisi de yumurtadır. Ülkemizde yumurtanın yüzde 80-85 oranında beyaz, geriye kalanı da kırmızı tüketilmektedir” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR SEÇİCİ DAVRANMALI
Yumurta alınırken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşan Çalışkan, “Tüketiciler her şeyden önce, alışverişte seçici davranmaya gayret göstermeliler. Bilindik markalar ve bilinen yerlerden alma gayreti içerisinde olunmalıdır. Yumurtaların üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri çoğunlukla bulunmaktadır. Kış mevsiminde sorun olmasa da özellikle yaz günlerinde açıkta satılan yumurtalar sorun teşkil etmektedir. Kışında özellikle çok soğuğa maruz kalan bölgelerde donma riski ile karşı karşıya olan ürünlerden de uzak durmak gerekir” sözlerini kullandı.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.