enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
12°C
Hatay
12°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
15°C

6 bin yıllık tarih gün sayıyor

6 bin yıllık tarih gün sayıyor

Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan, İssos Harabeleri olarak da bilinen Epiphaneia Antik Kenti’nde, 2006 yılında başlanan kurtarma kazısı çalışmaları, Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve HMKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Özdilek’in bilimsel danışmanlığında yürütülmeye devam ediyor.

Antik kentte 20 kişilik ekip tarafından bu yıl yapılan çalışmalarda; farklı dönem ve kültürlere ait seramikler, kandiller, sikkeler ve tabaklar bulundu.

Bölgede kazı çalışmalarının dışında Roma Caddesi, geçtiğimiz yıl bulunan, kırsal etkinliklerin anlatıldığı ve her aya farklı kişileştirmeleri de içeren “Takvimler Mozaiği” ile birlikte meclis binasının olduğu bazı alanları turizme kazandırmak için yapılan projelendirme çalışmaları da devam etmektedir.

Doç. Dr. Özdilek, antik kentte prehistorik dönemden itibaren kültür çeşitliliği görüldüğünü ve insanlık tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Antik kentin bütün evreleriyle korunmuş ve ayakta kalmış olmasından dolayı önemini bir kez daha vurgulayan Doç. Dr. Özdilek, “İssos Epiphaneia Antik Kenti, ilk iskan tarihiyle günümüzden 6 bin yıl öncesine dayanmakta. Burası hem prehistorik çağlar açısından hem de Büyük İskender’in dünyaya mal olan savaşının yaşandığı bölge olması nedeniyle tarih sahnesinde çok önemli bir yere sahip. Arkeolojik kazılarda 27 katman Osmanlı dönemine kadar bize veriler veriyor. Hatay’ın tüm evreleriyle korunmuş, ayakta kalan önemli bir antik kenti” dedi.

Özdilek, Romalı mühendislerin yaptığı yapıların 6 Şubat depremlerine dahi dayanabildiğini belirtti. Depremden sonra tüm enerjilerini kazılara verdiklerini ifade ederek “Kazılarla birlikte restorasyon, koruma projeleri gerçekleştiriyoruz. İlk projemiz çok önemli bir Roma hamamının üst örtü çatısıyla birlikte korunmasının yapılması. Aynı zamanda buranın bir arkeopark gibi alana dönüştürülmesi. Bunun için projeyi hazırladık. Önümüzdeki günlerde de bunun uygulamasına geçmek istiyoruz” diye konuştu.

Diğer projenin ise dünyada eşi olmayan Takvimler Mozaği’nin olduğu su alanı ile Roma Caddesi ve meclis binasının korunup üst örtü çatı projesinin restorasyonu olduğunu anlatan Özdilek şöyle devam etti:

“Bunlar, hedeflediğimiz iki ana proje. Bunun dışında tabii ki bölgenin, kentin tarihine yönelik kazı çalışmaları yürütüyoruz. Bu alanda Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencileri ve uluslararası ekiple büyük projeler, çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle Hatay’ın depremden sonraki sürecinde, ayakta kalmış bu kentin tanıtılması açısından elimizden geldiğince bilimsel ve bunun yanı sıra halka dokunan projeler yapıyoruz.”

Doç. Dr. Özdilek, bölgede yapılan kazıların önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanlığı onaylı kazılara dönüştürüleceğini ve bu alanda daha uzun sürecek büyük projeler ile çalışmalara devam edileceğini ifade etti.

Antik kentle alakalı TÜBİTAK’ın başta geldiği bazı kalkınma ajanslarıyla projeler yaptıklarını vurgulayan Özdilek “Bu sene kentin tanıtımı için daha önceden olmayan bilgilendirme panoları ve broşür hazırladık. Amacımız, kenti hem yaptığımız sunumlarla bilimsel camiada tanıtmak hem de bölgenin turizmine, kültürüne katkı sağlamak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.