enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

KÖRFEZ’DE YAPAY RESİF ATAĞI

KÖRFEZ’DE YAPAY RESİF ATAĞI
23.02.2022
27

İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen projeyle İskenderun Körfezi’nde iki noktaya 60 yapay resiflerle canlı türleri korunacak.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan Büyük İskender Resifler Projesi kapsamında yaptıkları çalışmaları düzenlediği bir toplantıyla duyurdu. Resiflerin İskenderun Körfezi’ne ciddi katkıları olacağını belirten Turan, projenin başarıya ulaşması ile körfezde canlı çeşitliliğinin artacağına vurgu yaptı. Projeyi uygulayan ülkeler sıralamasında Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’nin 3. sırada olduğunu belirten Turan, resif toplarının Türkiye’de ilk kez İskenderun Körfezinde uygulanacağını dünyada ise belli sayıda yapıldığını belirterek, “Özellik Amerika’da yaygın olarak yapılan resif topları Avrupa’da sadece İspanya ve İtalya’da yapılmıştır. Bu, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik katkılar sağlayacak. Bu resif topları çevre dostudur. Bölge balıkçılığı gibi çevreye pozitif etkileri olacaktır. Başta orfoz ve lahoz gibi nesli tehlike altındaki türler için besleme ve koruma alanları oluşacak. Dalış turizmine de ciddi katkılar sağlayacak. Bakıldığı zaman körfezde dalış noktası yok. Bu projeyle körfezde dalış noktaları da oluşturacağız. Bir yıl izlemeden sonra bunu körfezin içerisinde yaygınlaştıracağız.İki noktaya toplam 60 resif topu bırakacağız. Bunları yaparken zemin ve akıntı etüdü oluşturduk, daha sonra bu bölgelere karar verdik” dedi. İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, projenin uzun soluklu olduğunun altını çizdi. Dalış noktalarına Büyük İskender heykeli bırakacaklarını belirten Turan bu sayede dünyanın çeşitli yerlerinden bölgeye dalış turizmi için gelineceğini söyledi. Prof. Dr. Turan, “Suyun altında Büyük İskender ve arkasındaki ordusunu görüp onlarla fotoğraf çektirmek için Avrupa’dan turistler gelecek. İskenderun Körfezi’nde yine bu sayede uluslararası turizmi canlandırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ve İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu’nun da incelediği resifler, basına tanıtıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.