enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
36,4315
EURO
38,1506
ALTIN
3.447,07
BIST
9.595,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
7°C
Hatay
7°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Çok Bulutlu
15°C

Çocuk Oyunları Belgeseli İlk Gösterimini Yapacak

24.02.2025
5

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Hatay Çocuk Oyunları belgeseli, Hatay’ın geleneksel çocuk oyunlarını ve kültürünü yaşatmayı amaçlayan önemli bir proje olarak gösterilecek. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hatay belgesellerinin yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, son belgesel çalışması olan Hatay Çocuk Oyunları belgeselini 4 Mart 2025 tarihinde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde izleyicilere sunacak. Prof. Dr. Sedat Cereci, Hatay’ın kültürel mirasını belgesel diliyle kaydetmeye devam ediyor. Depremler nedeniyle büyük ölçüde yıkılan şehirdeki gelenekleri arşivlemek amacıyla iki yıl boyunca üzerinde çalıştığı bu yeni belgesel, Hatay’ın geleneksel çocuk oyunlarına odaklanıyor.

Hatay’ın ileri gelen isimlerinin katkı sağladığı Hatay Çocuk Oyunları belgeselinde, gülle, çizgi, miştek, fırfır, beştaş ve anteri gibi geleneksel çocuk oyunları ele alınıyor. Çocukların kendi oyuncaklarını üretmeleri ve bu oyunları oynarkenki yaşantılarına dair detaylar da vurgulanıyor. Belgesele, Hatay’ın tanınmış kişilikleri arasında yer alan Jozef Naseh, Haron Cemal, Mehmet Abdülhayoğlu, Selvâ Sıkar, Damiyen Yakuboğlu, Talip Köleoğlu, Cafer Yaylacı ve Cemil Saati gibi isimler katkı sağladı. Çekimler, geleneksel çocuk oyunlarının hâlâ yaşatıldığı köylerde yapıldı. Belgeselin koordinatörlüğünü üstlenen isimler arasında Prof. Dr. Osman Biçer, Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay, Cafer Yaylacı ve Talip Köleoğlu yer alırken, Pedagojik Danışman olarak Doç. Dr. Gönül Reyhanoğlu’nun katkıları da önemli oldu. Belgeselin kurgusu ise Murat Çam tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Sedat Cereci, Hatay’ın çeşitli kültürel öğelerini belgesel formatında tanıtmaya devam ediyor. Daha önce Hatay’ın inanç kültürünü konu alan İnsanları İnsanlığa Çağıranlar, Hatay mutfağını işleyen Tennûrdan Diste Hatay Mutfağı, Hatay’a özgü manileri ele alan Hatay Haahaları, Hatay’ın en yaygın yemeği hırisiyi anlatan Birin Aşı ve 6 Şubat Hatay depremine odaklanan 6 Şubat 4:17 gibi pek çok belgesel üretti. Bu belgeseller, uluslararası film festivallerinde gösterildi ve ödüller kazandı. Türkçe’nin yanı sıra Arapça, Süryanice ve Kürtçe dillerinde de belgeseller üreten Prof. Dr. Cereci, 6 Şubat 4:17 belgeseliyle New York Film Festivali’nde onur ödülüne layık görüldü. Cereci’nin son çalışması Hatay Çocuk Oyunları, şehirdeki gelenekleri yaşatmaya yönelik önemli bir katkı olarak öne çıkıyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.