enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,8314
EURO
36,7972
ALTIN
2.986,88
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
17°C
Hatay
17°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Açık
13°C

Destek yerine köstek olmayın

Destek yerine köstek olmayın
17.07.2024
21

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Hatay Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (Hatay SMMMO) ve Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) yaptıkları ortak açıklamada, 31 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek Mücbir Sebep Hali süresinin uzatılmasını talep ettiler.

Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin Islahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep halinin 31 Ağustos 2024 günü sonu itibarıyla sona ereceğine dikkat çeken Mesleki Oda Başkanları, Mücbir Sebep Hali’nin verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme sürelerini, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerini, deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresini, 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresini ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksit ödeme süresini, Deprem tarihinden önce ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresini kapsadığını belirttiler.

31.08.2024 günü itibariyle sona erecek “Mücbir Sebep” halinin sona ermesiyle söz konusu maddeleri içeren tüm borç ve vergilerin tahakkuk edeceğini ifade eden ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Aziz Yılmaz ve Hatay SMMM Odası Başkanı Jale Marufoğlu, üyelerine büyük fayda sağlayacağına inandıkları önerilerin, Hükümet nezdinde dikkate alınmasını istedi.

Olağan dönemler için yayınlanmış yasa ve yönetmeliklerin, asrın felaketi diye adlandırılan 6 Şubat depreminin yarattığı sıkıntıları gidermesinin beklenemeyeceğine vurgu yapılan ortak açıklamada, bölgenin ihtiyacına dönük yasa ve yönetmeliklerin acilen yayınlanmasını, depremden en çok etkilenen il/ilçelerde, özellikle de Hatay’da, Mücbir Sebep Hali Süresinin mutlak suretle uzatılmasını, deprem illerine Özel Teşvik düzenlemelerinin hayata geçirilmesini istediler.

Açıklamada şu görüşlere de yer verildi: “Deprem İllerindeki Küçük Esnafa ve Serbest Meslek Erbaplarına Destek verilmelidir. Deprem İllerindeki İşyeri Kira Ödemelerinde Vergi İndirimi Getirilmelidir. Depremzede işletmelere SGK ve BAĞKUR prim muafiyeti getirilmelidir Depremzede işletmelere personel istihdam desteği sağlanmalıdır. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin enflasyon düzeltmesi uygulamasından muaf tutulmalıdır. Deprem İllerindeki Mükellefler İçin 7740 Sayılı Kanun Yapılandırma Kapsamına Girmeyen Vergi ve SGK Prim Borçlarının talep eden tüm Mükelleflere, hiçbir kıstasa tabi tutulmadan belirlenecek taksit sayısınca (Örneğin: 12 Ay) faizsiz veya düşük faiz Oranları ile Taksitlendirilebilir hale getirilmelidir. Deprem Bölgesindeki Mükellefler İçin Sermaye Kaybı ve Borca Batık Olma Durumuna İlişkin Yeni Düzenlemeler hayata geçirilmelidir Kredi Garanti Fonunun Etkin Bir Şekilde Kullanılması gerekmektedir. Deprem İllerindeki Mükellefler ile Bunlardan Alım Yapan Mükelleflerin KDV İade Süreçleri hızlandırılmalıdır. Deprem İllerindeki Mükelleflerin Zayi Belgesi Müracaat Süresinin Uzatılması, zayi olan defterlerin noter onayının yapılmasının sağlanması ve Takdir Komisyonlarının Etkinliğinin arttırılması sağlanmalıdır.”

Deprem nedeniyle araçları hurdaya ayrılanların bu araçlar yerine yeni araç teminlerinde ÖTV ve KDV indirimi uygulanmasını da öneren mesleki oda başkanları, şu önerilerde de bulundu: “Vergi terkini müessesesi çalıştırılmalıdır. Damga Vergisi, Emlak Vergisi, MTV, ÇTV, Harç, Ücret vb. Mali Yükümlülükler Belli Bir Süre alınmamalı veya İndirimli uygulanmalıdır. Deprem İllerinde Bulunan Mükellefler ile Burada Yeni Yatırım Yapacak Mükellefler İçin Amortisman Oranları % 50 Artırımlı Uygulanmalıdır. Deprem İllerinde Bulunan Mükellefler İçin Basit Usul Uygulamasına İlişkin Hadleri 5 Yıllık Süre İçin % 100 Artırımlı Uygulanmalıdır. Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan bazı İndirim ve İstisnalara İlişkin Yararlanma Koşulları Kolaylaştırılmalıdır. Deprem İllerinde bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Vergi Oranları İndirimli Uygulanmalıdır. Deprem Bölgesinde Gerçekleştirilecek Konut teslimlerine İndirimli KDV Oranı uygulamasına devam edilmelidir. Mali müşavirlerin beyanları doğru verebilmesi adına depremde zarar gören işletmeler için uygulanacak işlemler için açık ve net bir yol haritası belirlenmelidir. Deprem bölgelerinde çalışacak Kamu Görevlilerinin Ücretleri motivasyonu arttıracak şekilde düzenlenmelidir. Deprem Sonrası Yeni Yapılaşma ile Ortaya Çıkabilecek Mülkiyet Hukuku Sorunlarına Özel Çözümlerin Sağlanması elzemdir. Bütüncül bir kent planı ile alt ve üst yapılar planlanmalı ilimizde yaşayan tüm halka yaşanabilir bir şehir oluşturulmalıdır”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.