enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3722
EURO
34,7418
ALTIN
2.394,19
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
24°C
Hatay
24°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Dezenformasyonu doğru habercilik durdurur

Dezenformasyonu doğru habercilik durdurur
30.09.2023
28
A+
A-

Türk İnternet Medya Birliği heyeti, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar’la bir araya geldi. TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR’in yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri hakkında Kayalar’a bilgi verdi, Basa, özellikle Balkanlar başta olmak üzere TİMBİR’in hem yurt içi hem de yurt dışı işbirliklerinde TİKA ile ortak projelerde çalışma hedeflerini aktardı.

Dost coğrafyalarla kapasite paylaşımı yapmalıyız

İnternet medyasının gelişiminin yurtdışında özellikle hızla devam ettiğini ancak tecrübeli kurumların deneyimlerini bu alana aktarmadan kaliteli haberciliğin yapılamayacağını aktaran Kayalar, TİMBİR’in tecrübelerinin yurtdışına buluşturulmasının öneminden bahsetti. Başkan Kayalar, ‘’İnternet medyası aynı zamanda yurt dışında da oldukça gelişim göstermekte. Ama bu gelişim her yerde aynı hızla seyretmiyor. Bazı yerlerde daha farklı seviyede, bazı yerlerde ise özellikle bizim tecrübemizden faydalanma noktasında belirli ihtiyaçları olan coğrafyalarımız var. Bu manada da kapasite paylaşımını ülkemizle, dost coğrafyalarla buluşturmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Oralardaki kapasitelerin arttırılması noktasında da yapılabilecek her işi de değerli görüyoruz. TİKA olarak özellikle medya alanında neredeyse 30 yıldır sayamayacağımız kadar çok proje gerçekleştirdik. Genelde gerçekleştirdiğimiz projeler o ülkelerdeki ilk aşamada medya alanındaki fiziki kapasiteyi iyileştirmek üzerine oluyor.

Yani teknik donanım destekleri sağlamak gibi. Bunun yakın zamandaki örnekleri Türk devletlerindeki coğrafyalarda gerçekleştirdik. Stüdyolar kurduk, çeşitli altyapı imkanlarını iyileştirdik. Tabii ki bu ülkemizden yurt dışına yönelik bir faaliyet alanı. İkinci olarak bu medya kuruluşlarına az önce de söylediğim gibi bizim tecrübemizi onlarla buluşturma noktasında bir TİKA’nın aracı rolü var ve dünyanın birçok yerinden medya mensubunu ülkemizde bizim ilgili kuruluşlarımızda çeşitli eğitim programlara tabi tutuyoruz. Devletimizin ilgili kurumları dışarıdaki medya kuruluşlarıyla tecrübesini paylaşma noktasında azami noktada bize destek sağlıyor.

Tabi bunun ötesinde sivil toplum kuruluşlarımızın sahadaki faaliyetlerini desteklemek de aynı zamanda TİKA’mızın önemli hedeflerinden birisi. Aslında başkanla geçtiğimiz aylarda yaptığımız görüşmede TİMBİR’in bu tecrübesini yurtdışı ile buluşturmanın önemine inanıyoruz. Çünkü sizler oralarda olacaksınız ki ülkemizle orası arasındaki ünsiyetin bir parçasının en sağlıklı yollarından birisi de sivil toplum kuruluşların bu manadaki çalışmaları. Şunu göreceksiniz; sahadaki bölgesel medya kuruluşlarının ülkemiz tecrübesinden alacağı ve bu manada kendine alan açacağı çok ciddi bir potansiyel var ‘’ diye konuştu.

TİMBİR’in yükü ağır

Başkan Kayalar, internet haberciliğinde dezenformasyonun önüne geçilmesinde ve doğru haberin yayılmasında TİMBİR’in büyük sorumluluğu olduğunu vurguladı.
TİMBİR heyeti ile birlikte çok daha önemli işler yapılacağını belirten Kayarlar, ‘’Dostane bir şekilde şunu söylemek istedim. Yapacağımız programlarda özellikle her dakikasının dolu dolu geçmesine özen göstermekte fayda görüyorum. Kimi zaman çünkü paneller, konferanslar, buluşmalar, forumlar yapılıyor. Bu buluşmaların panellerin, forumları temsil ya da bir şekilde ağırlama programından öteye geçemediğini görüyoruz.

Güzel fotoğraflar veriliyor, basında bol bol yer alıyor ama o insanlar ülkelerine döndüklerinde biz buradan hangi tecrübeyle döndük sorusunun cevabı yoksa hedef açıkçası on ikiden vurulmamış oluyor. Bu bakımdan sağ olsun sayın başkanımız zaten TİMBİR’i kurarken de bir hedefle, gayeyle yola çıktı. Buradaki çok değerli Yönetim Kurulu’nun da hem kendi illerinde hem de genel anlamda bir vizyonu var.

Ben bu sinerjinin yurtdışı içinde büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu forumları daha da farklı coğrafyalara genişletmenin bence faydası var. TİMBİR’in burada tanımalarının imkanı çok iyi, daha sonraki senelerde inanıyorum ki fırsatları buradan dışarıya yönelik bir kapasite inşasına doğru çevirebiliriz. Eminim ki önümüzdeki dönemde çok değerli işler yapacağız. Tabii internet medyasının sorumluluklarının çok daha büyük olduğuna inanıyorum.

Çünkü eskiden yazılı basınla ilgili süreçlerde dezenformasyonun yayılması çok kolay değildi ya da orada tekzip mekanizmaları işliyordu. Artık bugün internette bir habere bakıyorsunuz, o haber yalan haber bile olsa milyonlara ulaşmış oluyor. Doğru haber, yalan haber kadar ne yazık ki etki alanı göstermiyor. Bu manada da özellikle doğru haberin yayılması ve bizim gibi kullanıcılarla buluşması adına TİMBİR’in üzerinde de bence büyük bir sorumluluk var’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.