enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5300
EURO
36,1617
ALTIN
2.967,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C

Doğru kararların yanındayız

Doğru kararların yanındayız
12.09.2023
25

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in okullarda cep telefonu kısıtlaması kararına tam destek verdi. Araştırmaların çocukların yüzde 30’dan fazlasının İnternet bağımlısı olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Basa, TİMBİR olarak bağımlılıkla mücadele konusunda sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde okullardan cep telefonu kullanımının sınırlandırılması ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türk İnternet Medya Birliği’nin Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa’dan destek geldi. Dr. Basa “Yazının icadı kadar önemli gördüğümüz internet, bağımlılık derecesi ile örgün öğretime engel teşkil etmemeli, Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde çocuklarımızın yüzde 30’dan fazlasının İnternet Bağımlısı olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Teknolojide çok öne çıkan gelişmiş ülkelerden 2-3 kat daha fazla oranda sosyal medya kullanıyoruz

Gerçekleştirdikleri projeler ile bu konuda araştırmalar yaptıklarını ifade eden Dr. Basa “Uluslararası kuruluşların verilerine göre, bizler gelişmiş ülkelerden daha fazla sosyal medyayı kullanıyoruz. İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin çok ilerisindeyiz. Gerek TİMBİR gerekse İMEF olarak gerçekleştirdiğimiz projelerde de gördük ki, interneti kişisel faydalarımızdan çok bağımlılık derecesi ile kullanmaktayız. Pandemi sonrasında yaptığımız internet bağımlılığı araştırmasında, bağımlılık oranının yüzde 70 arttığını, bağımlı gençlerin yüzde 65‘inin kendini ifade ederken zorluk geçtiğini gözlemledik. Ayrıca her 5 gencimizden biri siber zorbalıkla mağdur olurken, iki gencimizden biri siber zorbalığa şahit oluyor. Bu durum elbette gelecek büyük bir vahamet veriyor“ dedi.

Bakanımızın çağrısı gelecek adına umut oldu

Milli Eğitim Bakanı’nın okullarda telefon kullanımını sınırlandırması ile ilgili düzenleme yapılacağına dair ifadelerinin umut olduğunu ifade eden Dr. Basa “Sayın Bakanımızın okullar öğrencilerin telefon kullanımın sınırlandırılması ve ders esnasında öğretmenlerinde bu sınırlandırmaya tabi tutulması gelecek adına bir umuttur. Çünkü kontrolsüz bir alan olan internete, kişisel gelişimini tamamlamamış gençlerimizi emanet edemeyiz. Öğretmenlerimizin öncülüğünde inanıyorum ki bu düzenleme bir mihenk taşı olacak ve geleceğimizin teminatı gençlerimiz geleceğe kendilerini daha sağlıklı şekilde hazırlayacaklardır” dedi

Bağımlı çocuk yoktur, ilgisiz ebeveyn vardır

Dr. Basa açıklamasını şöyle sürdürdü: “Daha bebek yaşa mama yedireceğim ancak bu şekilde yemek yiyor bahaneleri ile bebeklerimizin çocuklarımızın eline cep telefonlarımızı vermekle başlıyor bu süreç. İnternet’te iyi insanlar olduğu kadar çocuklarımızı kötü alışkanlıklara sevk eden online zorbalar mevcuttur. Çocuklar ne kadar uzun süre internette vakit geçirirse o kadar bu avcıların eline düşer. Mutlaka internette ve sosyal medyada çocuklarımızı gözerim altında tutalım. Sosyal medyada geçireceği zamanı bırakalım bahçede, spor alanlarında arkadaşları ile geçirmelerine izin verelim. Zira sosyal medyada kimlerle görüşür göremeyiz ama bahçedeki arkadaşlarını tanıma fırsatımız vardır”

Yerel içerik memleket meselesi

Dr. Basa, “Çocukların günde 5-6 saatini geçirdiği internette en büyük problemlerden biride yerli içeriğin az olmasıdır, örf ve ananelerimize milli değerlerimize uygun olmayan bu içerikleri seyreden çocuklarımız sanal dünyayı farklı bir ortam olarak görmekte hem aile yaşamına, hem de okul yaşamına uyumda büyük zorluklar çekmektedir. Türk kültürüne, manevi değerlerimize göre yerli içerik üretebilecek gençler yetiştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

TİMBİR olarak sorumluluk almaya hazırız

Türk İnternet Medya Birliği olarak sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade eden Dr. Basa “Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile kurulan birliğimiz gerek üyesi 1000 internet sitesi ile gerekse oluşturduğu internet ihtisas kurulları ile üzerine düşen her göreve ve sorumluluk almaya hazırdır. Bu vesileyle 2023-2024 eğitim yılını da hayırlı olmasını diliyor, tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum “ diyerek açıklamasını tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.