enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,2805
EURO
37,4865
ALTIN
2.929,18
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
26°C

GÜLER MİSİN AĞLAR MISIN!

GÜLER MİSİN AĞLAR MISIN!
30.12.2021
17
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘âlâ’ kelimesinin Allah’ın yüceliğini temsil ettiğini ve Allah’ın sıfatlarından birisi olduğunu belirterek, bu kelimenin alkollü bir içki türünde marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığını öne sürmüş, dava açılmıştı.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2 yıl önce bir vatandaşın şikayetini haklı bularak açtığı davanın karar duruşması yapıldı. Duruşmaya, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın avukatı ile davalı Mey Alkollü İçecekler Sanayi ve Ticaret şirketinin avukatı katıldı.

Dinen haram kılınan bir nesne için Allah’ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılmasının doğru olmadığını savunan Diyanet İşleri Başkanlığı, dava dilekçesine Din İşleri Yüksek Kurulu’nun görüşüne de yer verdi.

“DİNEN UYGUN OLMADIĞI DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR”

Dilekçede yer alan ve 25 Ocak 2019 tarihinde hazırlandığı belirtilen Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yazısında şöyle denildi:

“Bir alkollü içeceğe isim olarak verildiği belirtilen ‘âlâ’ kelimesi, Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçede ‘iyi, pekiyi, yüksek, pek yüksek, pek güzel, nefis, enfes’ gibi anlamlara gelmektedir. Türkçede kullanılan ‘Cenneti alâ’ tabiri de cennetin en yüksek katı anlamına gelmektedir. Arapçada ‘a’la’ kelimesi ise Türkçedeki ‘ala’ telaffuzundan biraz daha farklı telaffuzla, ‘daha yüksek, en yüksek, yüce, en üstte’ gibi sözlük anlamlarıyla değişik kullanımlara sahiptir. Kur’an-ı Kerim’de bu kelime, Allah’ın yüceliğini ifade eden bir sıfat olarak kullanıldığı gibi Musa Peygamber’in Firavun ve sihirbazları karşısındaki durumu ve gökyüzündeki yücelen ufku nitelemek için de kullanılmıştır. Allah-u Teala, Kur’an-ı Kerim’de içki ve türlerini ‘şeytan işi, çirkin, kötü işler’ kapsamında değerlendirmektedir. Bu kelime, Türkçede ‘iyi, pekiyi’ anlamında kullanılmış olsa da Cenab-ı Hakk’ın sıfatlarından biri olan A’la’yı çağrıştırmakta, Kur’an-ı Kerim’de sure ismi olarak geçmekte, gelenekte dini çağrışımda bulunmakta ve Allah’ın haram kıldığı bir nesneyi övme-yüceltme anlamı taşımaktadır. Söz konusu bu ismin bir içki türüne ad/marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı değerlendirilmektedir.”

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en yüksek karar ve danışma organı olduğunu dava dilekçesinde belirten Av. Selami Açan, “Kurul tarafından, söz konusu markanın dini değer içerdiği belirtilmiştir. Tüm bu sebeplerle tescil edilen ‘Yeni Rakı Âlâ’ markasının hükümsüzlüğüne karar verilmesini istiyoruz” dedi.

DAVA REDDEDİLDİ

Duruşmada da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın avukatı, bir kez daha davanın kabulünü istedi. Davalı Mey Alkollü İçecekler Şirketi’nin avukatı ise davanın reddini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, gerekçesini sonradan açıklamak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı davayı reddetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.