enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5300
EURO
36,1617
ALTIN
2.967,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

Hatay’da Kayı Boyu tamgalı mezarlar bulundu

Hatay’da Kayı Boyu tamgalı mezarlar bulundu
07.07.2018
41

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesi Mezarlığı’nda yapılan temizlik ve koruma çalışmalarında, Kayı Boyu’nun sembollerinin yer aldığı mezar taşları bulundu.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesi Mezarlığı’nda bazı mezarlarla Kayı Boyu tamgalarına rastlandı. Kayı Boyu’nun sembolüne rastlanılan mezarlarla inceleme yapan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, mezarların Türkmenlere, işaretlerin Türkmen boylarına, Kayı boylarına ait olduğu kesinleşirse Türklerin Anadolu’ya gelişlerinin 1071 öncesine gittiğinin delili olacağını söyledi.Yayman “Hatay bir açık müzesidir. Hatay medeniyetler şehridir, bunun örneklerini görmek mümkün. 5 bin yıl öncesine varan Antakya’da mozaikler, farklı eserler görünüyordu. Bugün de Türkiye tarihinin, Türkiye sosyoloji tarihini değiştirecek bir buluşla karşı karşıyayız. Eğer burada Türkmen mezarlığı bulunursa ve bu işaretler Türkmen boylarına, Kayı boylarına ait olduğu kesinleşirse Türklerin Anadolu’ya gelişlerinin bin 71 öncesine gittiği ve bin 71 önce Türklerin bu bölgelere yerleştiğinin göstergesidir. Bu arkeoloji tarihinin, Dünya tarihinin, siyasi tarihin ve Türk Tarihinin Türk tarihinin değiştirecek büyük bir buluştur” dedi.Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Mine Temiz, 2 Temmuz’da Mezarlıkta başlatılan çalışmalarda 7 adet Kayı Boyu’nun sembollerinin yer aldığı mezar tespit ettiklerini ifade ederek, “Toplamda 54 mezar var yapılacak incelemelerde bunun fazlasının çıkmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızı 15 gün boyunca yapacağız. Tamamlayamazsak ilerleyen yıllarda devam edeceğiz. Araştırmalarımız her yıl Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan sempozyum kitaplarında makale olarak yer alacak. Çalışmalar tamamlandığından bir kitap haline getirilerek bilim adamlarının bilgisine sunulacak” ifadelerini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.