enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3357
EURO
34,7413
ALTIN
2.431,60
BIST
9.999,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
27°C
Hatay
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Hatay’daki STK’lar ‘DİKKATE ALINMAK ‘ istiyor

Hatay’daki STK’lar ‘DİKKATE ALINMAK ‘ istiyor
04.11.2023
52
A+
A-

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri Nuray Akçasoy, Av. Rüstem Kadri Septioğlu, Burak Taştan, Sedat Köse ve Necati Binici ile birlikte Hatay’da faaliyet gösteren STK temsilcileri ile bir araya geldi. Başkan Yılmaz’a Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa da eşlik etti.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon’un organizasyonu ile, çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, özellikle deprem felaketinin yaşandığı illerin yeniden yapılanması sürecine katkı sağlaması anlamında STK’ların önem arz ettiğini söyledi. Yılmaz, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız sayın Cevdet Yılmaz’ın öneri ve direktifleri doğrultusunda, depremden etkilenen illerimizdeki STK temsilcileri ile bir araya gelip, bölgelerindeki sorun ve çözüm önerilerini konuşuyoruz. Bu toplantılardan elde edeceğimiz verileri, Ankara’da düzenlenecek Expo etkinliğinde Cumhurbaşkanı yardımcımız sayın Cevdet Yılmaz ve Devlet erkanı ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan STK temsilcileri, Hatay’daki sorun ve çözüm önerileri konusundaki görüşlerini paylaştılar.

Sağlık sektörünü iyileştirmeliyiz

Türk Tabipler Birliği temsilcisi Ali Kanatlı, depremlerde 62 hekimin vefat ettiğini, 5 hekimin ise halen kayıp olduğuna dikkat çekerek, “200 hekim başka illere göç etti. Bin kişinin üzerinde sağlık çalışanı şehri terk etti. Hekim ve sağlık çalışanlarının çocuklarını gönderebilecekleri bir kreşleri bile yok. Pek çoğu konteynerlerde kalıyor. Halkın psikolojisi bozuldu. Dolayısıyla intihar olayları arttı. Bu sıkıntılı süreçte, Hekim ve sağlık çalışanlarının iyi bir performans gösterebilmeleri için, çalışma şartlarının iyileştirilmesi lazım. Mevcut hekim ve sağlık çalışanı sayısı yetersiz. Hatay’da depremlerden 1 milyon kişi etkilendi. 18 m2’lik konteynerlerde hayatlarını nasıl idame ettirebilirler” dedi.

Kadim Antakya Dostları Platformu temsilcisi, bölgede Devlet Kurumlarının ayrı, STK ve diğer gönüllü kuruluşların ayrı çalışmasının da yararlı değil zararlı olacağını belirterek eşgüdüm çalışma önerisinde bulundu.

Denetim, yapı ile birlikte zemini kapsamalı

6 Şubat tarihinde yaşanan depremleri, asrın felaketi değil, asrın ihmali olarak nitelendiren Şehir Plancıları Odası temsilcisi “Bölgede deprem felaketinden sonra ‘Depremkondu’ furyası başladı. Özellikle kırsal kesimlerde mühendislik hizmeti alınmayan, hiçbir bilimsel altyapısı olmayan inşaatlara başlandı. Şehir disiplinden çıktı. Geçmişte yapılan hataların bedelini ödedik. Acil tedbirler alınmaz ise, daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalabiliriz. Yapı denetimleri, sadece binanın denetlenmesi ile sınırlı kalmamalı, Binanın yapıldığı zemin de denetlenmeli” şeklinde konuştu.

‘Kent suçları’ yasası çıkartılmalı

Doğal afetlerde veya herhangi bir sebeple insanların hayatını kaybettiği olaylarda, sorumluların cezalandırılması sistemine dayalı bir ‘Kent suçları’ yasasının acilen çıkartılması gerektiğine dikkat çeken STK temsilcileri, böylelikle ciddiyetin ön plana çıkacağı, ihmalin ise en aza ineceği görüşünü savundular.

Devlet kurumları, Yerel yönetimler ve STK’lar müşterek çalışmalı

Hatay’da Valilik, Yerel yönetimler ve STK’lar arasında koordinasyon olmadığını ifade eden katılımcılar, “TOKİ’nin yaptığı kalıcı konutların bulunduğu alanın zemini konusunda endişelerimiz var. Ayrıca bu konutların bir kısmı, bedensel engeli olanların ihtiyacını karşılayacak şekilde mi inşa edilecek? Şehirde depremden sağ olarak kurtulan 800’e yakın ampute vatandaş var. Bu insanlar TOKİ konutlarında hayatlarını idame edebilecek kolaylıklara sahip olabilecek mi?” şeklinde konuştular.

Deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmeliyiz

TİMBİR Genel Başkanı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri Jeoloji Mühendisi Dr. Süleyman Basa ise, 6 Şubat tarihinde yaşadığım depremlerde, zeminin sıkıntılı olması nedeniyle binaların yıkıldığı veya hasar gördüğüne dikkat çekerek, “1999 yılı Şubat ayında deprem gerçeği konulu bir sempozyum düzenledik. Ne acıdır ki beklediğimiz katılım olmadı. Deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmeli, bilinçlenmeli ve normal yaşantımızı idame ettirmeliyiz” dedi.

HBB Başkanı Savaş’a ziyaret

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı ziyaret etti. Ziyarette bölgenin genel durumu, deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi alış-verişinde bulunuldu.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.