enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4286
EURO
34,5977
ALTIN
2.384,91
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
24°C
Hatay
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

Kadınlar ekonomiye can verdi

Kadınlar ekonomiye can verdi
A+
A-

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bir araya gelen 7 kadın, kurdukları geri dönüşüm tesisinde bir ayda 90 ton plastik atığı işleyerek ekonomiye kazandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen “Sıfır Atık” projesini desteklemek isteyen kadınlar, 2021’de “Hatay Yeşil Doğa Kadın Girişim Kooperatifi” çatısı altında buluştu.

Başkanlığını 25 yaşındaki Nisa Nur Çetin’in yaptığı 7 kadından oluşan kooperatif, Ilıkpınar Mahallesi’ndeki bir dönümlük araziye 800 metrekarelik plastik atık geri dönüşüm tesisi kurdu. Kent geneli ve çevre illerden toplanan tehlikesiz atıklar, kamyonlarla geçen ay faaliyete geçen tesise taşındı.

Yeşil önlüklerini giyip, baretlerini takan girişimci kadınlar, istihdam ettikleri çevre mühendisi ve bir çalışanla plastik malzemeleri ayrıştırıp kırma makinelerinden geçirdikten sonra talepte bulunan geri kazanım tesislerine ulaştırıyor.

“Ekonomiye yaklaşık 1 milyon lira katkı sağladık”

Kooperatif başkanı Çetin, “Sıfır Atık” projesinden yola çıkarak kurdukları tesisin hem kadınların bütçesine hem de doğaya katkı sağladığını söyledi. Geri dönüşüm çalışmalarında ilk aylarının verimli geçtiğini belirten Çetin, “Tesisimizde bir ayda 90 ton plastik atığı ayrıştırarak geri kazanım tesislerine ilettik. Bu miktarla ekonomiye yaklaşık 1 milyon lira katkı sağladık. Havanın, suyun, toprağın, denizlerin kirlenmesini önleyerek çevreye katkı sunduk” dedi.

Çetin, işletmenin kapasitesini artırmayı istediklerini ifade ederek, “Kooperatifimizin üye sayısını artırmayı, işletmemizin aylık 90 ton olan geri dönüştürme kapasitesini de 500 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Böylelikle tesisimiz çevreye ve istihdama daha fazla katkı sağlayacak” diye konuştu. Tesiste görevli çevre mühendisi Bilgehan Temir de geri dönüşümle hem ekonomiye hem doğaya destek olduklarını dile getirdi. Kooperatif üyelerinden Dilek Yavuz Özdemir ise geri dönüştürülen atıklardan kazanç sağladığı için mutlu olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.