enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
35,8440
EURO
37,2194
ALTIN
3.225,97
BIST
10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Açık
14°C

Kapımızda olan tehlike : KURAKLIK

Kapımızda olan tehlike : KURAKLIK
01.02.2025
25
Küresel ısınmanın yakın gelecekte ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çeken İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdulla Sakallı, iklim değişikliğinin insanlar ve ekosistem üzerindeki etkilerinin araştırılıp bunlar üzerine ‘azaltım’ senaryolarının başlatılması gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Sakallı; “Elimizde son 20 yıllık veriler özellikle şunu gösteriyor; Bu sene şu ana kadar ocak ayında son 30 yılın ortalamasının sadece 3 gün altına indik. Geri kalan günlerin hepsinde ortalamanın üstündeydik. Bu da bize şunu gösteriyor. İklim değişikliği şu anda, şiddetli bir şekilde etkisini gösteriyor, göstermeye devam edecek. Kısa, orta ve uzun vadeli bunların etkisi olacak tabi ki. En büyük etkileri kısa vadede, hem bitki örtüsüne hem diğer canlılara çok ciddi negatif etkileri olacak. İklim değişikliği bu şekilde etkisini sürdürmeye devam ederse buraya düşecek olan yağış rejimlerinin zamansal dağılımda bir değişiklik bekliyoruz ve bu toplamda yıl bazlı totalde belki miktarda herhangi bir değişiklik, çok az bir değişiklik olacak ama bunun dağılışında değişiklik olacak. Dağılışının etkilerini de biz şöyle göreceğiz; Normalde ekosistem yağmur suyunu eğer normal dağılmış bir şekilde alırsa onu kullanabilme potansiyeline sahip. Çok hızlı inerse, bu süre daralırsa buradaki yağmur suyunu kullanma ihtimalimiz ortadan kalkıyor. Kuraklıkların zaten en büyük sebeplerinden birisi bu. Kuraklık periyotlar gitgide açılıyor. Buranın bitki örtüsü de buna hazır değil, insanları da buna hazır değil.
Yerel yönetimler genel yönetimlerle beraber acil durum eylem planları hazırlamak zorundalar. Kısa, orta ve uzun vadeli bu iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki ve ekosistem üzerindeki etkilerini araştırıp bunlar üzerine ‘azaltım’ senaryoları başlatmaları gerekiyor. Bu azaltım senaryolarını başlatmazsak çok geç kalmış oluruz”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.