enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
30°C
Hatay
30°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

OKUL ÇAĞINDA BESLENME ÖNERİLERİ

OKUL ÇAĞINDA BESLENME ÖNERİLERİ
11.09.2019
20
A+
A-

Okul çağında yeterli ve dengeli beslenmenin, fiziksel ve zihinsel performansı olumlu etkilediğini belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, çocukların beslenme çantasını hazırlarken nelere dikkat edilmesi konusunda velilere uyarıda bulundu.

Yeterli ve doğru beslenmenin küçük yaşlarda daha önemli olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, “Okul çağı çocuklarının beslenmesi, optimal büyüme ve gelişmeyi yakalayabilmeleri için, yeterli enerji ve besin öğesi değerlerini sağlayacak düzeyde olmalıdır.  Bu yaş grubunda, doğru besin seçimi ve yeterli miktarda besin tüketimi, çocukların kazanacağı en önemli alışkanlıklar arasında yer almalıdır. Kalp hastalığı, kanser, Tip 2 diyabet, obezite gibi kronik hastalıkların kökleri bu yaş grubunda oluşabilmektedir. Kronik hastalıkların görülme sıklığının azalabilmesi için, okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmek gerekmektedir. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yeterli diyet yağı alımı, kemik sağlığı ve obeziteden korunmak için yeterli kalsiyum alımı, yeterli posa tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlıklarını, bu yaş grubunda oturtmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı beslenme alışkanlığı için ilk adımı sizin atmanız şart!”

Çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırma sürecinde en iyi örneğin anne baba olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, “Evde pişen yemek, lokmaları ağzınıza götürme hızınız, markette yapılan alışverişler, kurduğunuz yemek masası düzeni, herhangi bir yemeğe karşı sempati ya da antipatiniz ve daha birçok alışkanlığınızla çocuğunuza rol model oluyorsunuz. En değerli varlığınız; çocuğunuzun yaşam boyu sürdüreceği en önemli eylemlerden biri olan sağlıklı beslenme alışkanlığı için ilk adımı sizin atmanız şart” dedi.

“Çocuklara beslenme çantası, yetişkinlere sefer tası!”

Okul kantininde veya çevresinde açıkta satılan, içeriği ne olduğu belli olmayan besinlere dikkat etmeleri konusunda velilere uyarılarda bulunan Albayrak, “Nasıl çocuğunuzu kirli bir kıyafetle okula göndermek istemezseniz, onun hücrelerinin de organlarının da, kısacası sağlığının da bilinmedik yiyecek ve içeceklerle kirlenmesini istemezsiniz. Mümkünse evde hazırlanmış beslenme çantaları, çocuğunuza katkı sağlayacak okul arkadaşı olsun. İyi yıkanmış mevsimine uygun sebze, meyveler, kuruyemişler, süt/ yoğurt, tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış sandviçler, ayran gibi besleyici değeri yüksek besinler beslenme çantasında yer alabilir. Günde 2 bardak süt ( şayet laktoz intoleransı varsa laktozsuz tercih edilebilir) çocuğunuzun kemik ve diş sağlığına katkıda bulunup, onu obeziteden koruyor. Yetersiz ve dengesiz belenen çocuk sık enfeksiyon kapar, hastalığı ağır seyreder. Demir yetersizliği okul çağı yaş grubunda sık görülen bir beslenme eksikliğidir. Diş çürükleri yine bu yaş grubunda karşımıza sık çıkan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Asitli, bol şeker ilaveli içecekler, enerji değeri yüksek, çok yağlı, düzensiz ve dengesiz beslenme programları, gelişigüzel diyet uygulamaları ilerde çocuğunuzu sağlıksız bir yetişkin haline getirecektir” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.