enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5152
EURO
34,8779
ALTIN
2.431,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Yağmurlu
26°C
Hatay
26°C
Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Orman işçisine şehitlik ünvanı

Orman işçisine şehitlik ünvanı
02.08.2023
50
A+
A-

Nisan ayında Meclis’te kabul edilen yasayla orman yangınlarıyla mücadele sırasında hayatında kaybedenlere “şehit” statüsü verildi. Şehit statüsü, orman işçileri başta olmak üzere yangınlarla mücadeleye katılan kamu personelinin ve gönüllülere veriliyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından geriye dönük olarak tarama çalışmaları yapıldı.

Orman işçilerinin örgütlü olduğu Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, şu ana kadar orman yangınlarıyla mücadele sırasında hayatını kaybeden 151 kişiye “şehit” statüsü verildiğini belirtti. Aslan, “Vatanın savunmasını yaparken şehit olan askerimize, polisimize nasıl şehitlik statüsü verilmişse; yeşil vatanın koruyucusu ateş savaşçıları işçiler de bu haklarını talep ediyorlardı. Uzun mücadelemizin sonucunda bu arklarımıza da şehitlik statüsünü kazandırdık” ifadelerini kullandı.

Şehit statüsü sağlananlar arasında 1905 yılında İzmir’de meydana gelen orman yangınında hayatını kaybeden işçiler de var. 1996, 2004, 2012 ve 2021 yıllarında İzmir, Muğla, Kahramanmaraş ve Denizli’deki orman yangınlarına müdahale sırasında hayatını kaybeden 14 Rus vatandaşına da şehitlik statüsü tanındı.

Aslan, “Şimdiye kadar 150’ye yakın arkadaşımız şehit oldu. Onların çalışmaları devam ediyor. Orman teşkilatında çalışan işçisiyle, memuruyla hepsi de şehit statüsüne alınmıştır. Şu anda da işlemleri devam ediyor” dedi.  Şehitlik statüsü sağlanan Türk vatandaşlarının ailelerine maaş bağlanıyor. Bir şehit yakınına kamuda iş imkanı sağlanırken bazı kişiler için toplu tazminat ödemesi de yapılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.