enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5247
EURO
34,8295
ALTIN
2.443,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Sabır; az kaldı!

İskenderun kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, gazeteciler ile sohbet toplantısında bir araya geldi.

Sabır; az kaldı!
18.08.2023
137
A+
A-

6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve 11 ili kapsayan deprem felaketinde en çok etkilenen bölgenin Hatay olduğunu, ilimizde 3200 binanın deprem anında yıkıldığını ifade eden Kaymakam Demiryürek “Mukayesesi olmayan bir felaket yaşadık. Adeta kıyametin provasıydı. Deprem olduktan 10 – 15 dakika sonra başta güvenlik birimleri olmak üzere şehrimizdeki yıkımın hangi boyutta olduğunu anlamak üzere çalışmaya başladık. Tablo gerçekten korkutucuydu. İmkanlarımız dahilinde ilk işimiz, enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmaya çalışmak oldu. İlk iki gün gerek kurtarma ekiplerinin gerekse yardımların bölgeye intikalinde sorunlar yaşandı. Şunu net olarak söyleyebilirim İskenderun’da tüm kamu kurum ve kuruluşlarının idarecileri ile iyi bir koordinasyon sağlayarak halkımıza yardım etmeye çalıştık” dedi.

Felaketin ikinci gününden itibaren bölgemize gönderilen yardımları taşıyan araçlar ve ülkemizin farklı yerlerine gitmeye çalışan vatandaşlarımızın yarattığı trafik karmaşasının da büyük bir handikap yarattığına dikkat çeken İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek “Hava soğuk ve en önemli ihtiyaç barınma idi. Devletimizin ilgili birimleri hemen harekete geçerek bölgeye çadır sevkiyatına başladılar. Yer belirlemesi yaparak çadırları kurduk ve vatandaşlarımızı yerleştirmeye başladık. Hayırsever vatandaşlarımız da çadır ve başta gıda olmak üzere depremzedelerin yanında oldu. 55 çadır kentte vatandaşlarımızın ilk etapta barınma sorununu ortadan kaldırdık. İlgili bakanlıklardan gelen talimatlar doğrultusunda hareket ederek yol haritamızı belirledik” şeklinde konuştu.
Çadır kentler başta olmak üzere ilçe genelinde asayişin sağlanması hususunda farklı bölgelerden gelen güvenlik görevlilerimizin desteğiyle şehrimizde çok önemli bir olayın vuku bulmadığına da değinen Kaymakam Demiryürek “63.748 vatandaşımıza devletimiz tarafından tahsis edilen 10.000 TL’nin ödemesi yapıldı, 1942 vatandaşımız ödeme bekliyor. Yine taşınma yardımı olarak 22.097 vatandaşımıza 15.000’er TL ödeme yapıldı, 1095 vatandaşımıza da kısa sürede ödeme yapılacaktır. Büyük sıkıntı yaşadığımız konulardan biri de binaların hasar tespit durumları oldu. İlçe genelinde yapılan çalışmalar, ilgili bakanlığımız tarafından değerlendirilerek muhtarlıklar aracılığıyla vatandaşlarımız bilgilendirildi. İtiraz süresi içerisinde yeniden yapılan denetimlerde binaların şu anki durumları kayıt altına alındı. İtiraz sonucu adli mercilere taşınan 279 yapıya ihtiyati tedbir kararı verildi. Bu süreç işlerken vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla konteyner kentlerin inşasına başladık. Üsküdar Belediyesi başta olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinden konteyner kent kurma talepleri aldık. Çok şükür bugün itibarı ile İskenderun’da çadırda kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Şehrimizde kiralık ev bulamadığı için kira yardımı alan 426 vatandaşımız konteyner talebinde bulundu, bu talepleri de karşılayacağız. Toplamda 5.156 konteynerden oluşan 19 konteyner kentte vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları karşılanmaktadır, ayrıca burada kalan vatandaşlarımızın başta gıda olmak üzere tüm ihtiyaçları devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Önümüzdeki günlerde kamu kurum ve kuruluşları için de konteyner tahsisi yapacağız” dedi.
4000 deprem konutunun inşaatına başlandığını, 1500 konutluk yeni şantiyenin ise kurulma aşamasında olduğunu ifade eden İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmalarında karşılaşılan sorunlara da değindi. Demiryürek “Gerek ağır hasarlı binaların yıkımı gerekse enkazların depolama bölgelerine taşınması konusunda vatandaşlarımızın şikayetlerini dikkate alıyoruz. Yıkım ve hurda ayırma işinin ihalesini alan firmalar ile sık sık bir araya gelerek bu konularda görüşme yapıp sorunları en aza indirgemeye gayret gösteriyoruz. İlçemizdeki ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkazların kaldırılması sürecinde biraz daha sıkıntı yaşayabiliriz. Vatandaşlarımızın sabırlı olmasını rica ediyoruz. Çok büyük bir felaket yaşadık. Depremin etkili olduğu, başta Hatay olmak üzere tüm iller yeniden inşa edilecektir. Sıkıntılar yaşanabiliyor, hizmet akışında yavaşlama olabiliyor. Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz, anlayış ve yardımlaşma. Devlet – Vatandaş işbirliği her sorunun üstesinden gelir. Allah bir daha bizlere böyle bir felaketi yaşatmasın. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.