enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5364
EURO
35,9581
ALTIN
3.004,62
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
21°C
Hatay
21°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Açık
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C

SAĞLIKLI BİR HAMİLELİK İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR!

02.11.2020
21

Sağlıklı bir hamilelik için, hamilelik öncesi dönemde yapılacak kontrollerin önemli olduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, çocuk sahibi olmak isteyenlerin, sorunsuz hamilelik için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeleri gerektiği konusunda öneride bulundu.

Gebelik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Op. Dr. Murat Alpay, anne adaylarının yaptırması gereken testler hakkında bilgiler vererek, “Hamilelik öncesi bazı tahlilleri yaptırmanız, gebelik izleminizde kolaylıklar sağlayacaktır. Hamilelik öncesi dönemde jinekolojik muayene, pap-smear testi, tiroid fonksiyonları, glukoz, kan sayımı ve rahim – yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir. Hamile kalmadan en az 1 ile 3 ay öncesinden folik asit takviyesi almak önemlidir. Bu süreçte beslenmenize, kilo alımınıza ve hekimin vereceği önerilere dikkat edilmelidir. Adet gecikmesi olduktan ve gebelik testi pozitif olarak sonuçlandıktan sonra, ultrasonda gebelik kesesinin rahim içerisinde yerleşip yerleşmediğinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bundan ortalama 2 hafta sonra da kalp atışı tespiti yapılmalıdır. Yine bu süreçte değerlendirilmesi gereken testler ek başka hastalık yoksa; kan sayımı, tiroid fonksiyonları, kan grubu, torch tayini, seroloji, tam idrar tahlili ve glukozdur” açıklamasında bulundu.

Gebelik Sürecindeki Testler Nelerdir?

Gebelik sırasında önerilen testler hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Alpay, “11-14 haftalar arasında hekiminizden 1. Trimester tarama testi (kombine test), 2.trimester tarama testi (3’lü-4’lü testler), NIPT testi, koryon villus biyopsisi ve amniyosentez hakkında down sendromu ve başka birtakım kromozomal anomaliler açısından danışmanlık almalısınız. Ayrıca bu haftalarda yapılacak doppler ultrason ile bazı kalp anomalileri, büyük yapısal malformasyon tespiti, ileride gelişebilecek tansiyon yüksekliğine bağlı problemlerin veya gelişme geriliklerinin öngörüsü yapılabilir. 20-24 haftalar arasında temel obstetrik ultrason ve gerekirse 2.düzey ultrason ile bebekte olası anomali taraması yapılmalıdır. 24-28 haftalar arasında özellikle riskli gruptaki gebeler açısından gebelik diyabet taraması için test yaptırmalısınız. Sonrasında hekiminizin belirleyeceği periyodlar dahilinde rutin kontrollerinizi aksatmamalısınız” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.