enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

Samandağ kumsalında çift başlı deniz kaplumbağası görüldü

Samandağ kumsalında çift başlı deniz kaplumbağası görüldü
28.09.2022
102

Samandağ Kumsalında Deniz Kaplumbağaları Alan Koruma çalışmaları esnasında bulunan çift başlı yeşil deniz kaplumbağası incelemeye alınırken, genetik yapısı nedeniyle fazla yaşamayıp öldü. Yavru yeşil deniz kaplumbağasının çift başlı olması, metobolik bölünme sırasında toksik etkilenmelerden kaynaklı olabileceği açıklandı.

KAPLUMBAĞANIN 2 KAFASI 4 YÜZGECİ 1 KUYRUĞU VAR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Türkiye’nin en önemli deniz kaplumbağası yuvalama kumsallarından olan Samandağ‘da ilginç bir deniz kaplumbağası yavrusu bulduklarını söyledi. Yavru kaplumbağanın iki başlı ve iki boyuna sahip olduğunu belirten Sönmez, “Yavru embriyonik gelişim evresinde bölünme tam olarak gerçekleşmediği için iki başlı tek vücutlu olarak dünyaya gelmiş olabilir. Samandağ kumsalında bulunan Chelonia mydas türü bu yavru kaplumbağanın 2 kafası, 4 yüzgeci ve bir kuyruğu vardı.

ÇİFT BAŞLI SÜRÜNGENLERİN ÖMRÜ KISA

Birbirinden bağımsız olarak hareket eden iki kafaya sahipti ve koordineli bir şekilde kum yüzeyinde sürünememekteydi. Bu türlü anormal gelişimler genelde genetiksel bir sorundan kaynaklanabileceği gibi, embriyonik gelişim sırasında anoksik ortamın varlığı, yüksek veya çok düşük yuva sıcaklığı, metobolik bölünme sırasında toksik etkilerden de kaynaklanmış olabilir. Çift başlı olarak dünyaya gelen birçok sürüngen türlerinde olduğu gibi, bu kaplumbağa da dünyaya geldikten kısa bir süre sonra ne yazık ki ölmüştür” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.