enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
14°C
Hatay
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
13°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Açık
15°C

Sebze hali değil, ayrı bir dünya

Sebze hali değil, ayrı bir dünya
13.12.2022
125

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Antakya Sebze ve Meyve Hali’ni yeni yerine taşıyor. 170 dönümlük alan üzerine konumlandırılacak sebze ve meyve hali, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın katılımıyla yapılan toplantıya, siyasi parti yöneticileri, STK temsilcileri ile Antakya ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda hal esnafı katıldı. Antakya’da 1964 yılından bu yana hizmet veren hali taşımak için Antakya Belediye Başkanlığı döneminden beri çalıştığını söyleyen Lütfü Savaş, “Büyükşehir olduktan sonra şehrin tam ortasında, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında 200 dönümlük bir alan satın aldık. Biz bu projeyi hayata geçirecekken hükümet bu işi önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sonra ilçe belediyelerine verdi. Onun için çok bekledik” dedi.

İSKENDERUN BÖLGESİ İÇİN DE PROJE AÇIKLAMASI

Ocak ayından önce temel atılacağını da sözlerine ekleyen Savaş, “Bu tesis Türkiye’nin en modern tesisi olacak. Sadece bir sebze ve meyve hali değil tarım ve ticaret merkezi olacak. Tesiste kuru gıda da olacak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerine de hizmet verecek. İskenderun ve Dörtyol’daki haller nispeten yeni ve daha rahat. Ancak İskenderun bölgesindeki 6 ilçeyi de kapsayacak bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz” diyerek, Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin hayırlı olmasını diledi. HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları da toplantıda projenin detaylarını açıkladı.

TESİS ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 50’SİNİ RÜZGAR TÜRBİNLERİNDEN KARŞILAYACAK

Tesis için yasal mevzuattaki değişiklikleri beklediklerini dile getiren Hamidioğulları, “Antakya, Belen, Defne ve Kırıkhan ilçelerimizin tam ortasında yapacağımız 170 dönümlük tesis kent için trafiğe hiçbir yük getirmeyecek. Yeni tesisimiz için İstanbul, İzmir ve Mersin gibi şehirlerin projelerini inceledik. Tesisimizde 168 iş yeri ve çok sayıda müştemilat olacak. Kuracağımız rüzgar türbinleri tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak. ve bu özelliği ile Türkiye’de ilk olacak” dedi.

Hamidioğulları, tesisin içerisinde soğuk hava depolarından restoranlara, paketleme ve ambalajlama kısımlarından toplantı salonlarına kadar çok sayıda yapının olacağını belirtti ve 2023 yılının sonundan hizmete açılacağını söyledi. Hamidioğulları ayrıca yeni sebze ve meyve halinde sadece bu işle ilgilenen esnafın iş yeri açabileceğini belirtere,k tekelleşme ve haksız rekabet ortaya çıkaracak uygulamalara izin verilmeyeceğini sözlerine ekledi.

SERİNYOL-MEDENLİ YOLUNDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Toplantıda Serinyol- Madenli arasında yapılacak yolun projesi de tanıtıldı. Antakya- Arsuz arasında trafiği kolaylaştırmak ve güveli hale getirmek için yeni bir yol oluşturduklarını söyleyen Hamidioğulları, “Orman bölge ve genel müdürlüklerinin izin verdiği kadar geniş bir yol yapacağız. İhaleler yapıldı. Kısa sürmesi için her iki taraftan da çalışmaya başlandı. Bir yıl sürmesini ve 2023 sonunda tamamlanmasını planlıyoruz” diye konuştu. Toplantıya katılan hal esnafı projenin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Salonda bulunan esnaf, tüm zorluklara rağmen projeyi başlatan Lütfü Savaş’a teşekkür etti.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

170 bin metrekare araziye kurulacak sebze ve meyve halinin toplam inşaat alanı 46 bin 724 metrekare olacak. Bu alanda 168 adet ticari birim, giriş-çıkış kontrol binası, kasa yıkama tesisi, paketleme tesisi, depolama alanları, idari bina, itfaiye istasyonu, hamam, cami, kafeler, büfeler, restoran, eczane, PTT ve banka şubeleri yer alacak.

Proje, kendi elektriğini üretmesiyle Türkiye’de ilk olacak. Kurulacak rüzgargülü tribünleri ile elektrik üretimi sağlanacak ve üretilen elektrik sebze ve meyve halinin ihtiyacını karşılayacak. Hal tesisi içerisinde herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulacak. Proje kapsamında cami, hamam, 2 adet market, 3 adet kafe, 6 adet WC ve büfe, 2 adet restoran, kıraathane, 40 adet PTT ve banka şubesine yer verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.