enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5247
EURO
34,8564
ALTIN
2.442,85
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

SONBAHAR DEPRESYONUNA DİKKAT!

SONBAHAR DEPRESYONUNA DİKKAT!
23.10.2019
21
A+
A-

Hava sıcaklıklarının ani değişiminin, insanlar üzerinde depresif ruh halini tetiklediğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar, mevsimsel depresyonu olarak da bilinen sonbahar depresyonundan nasıl korunulabileceğini açıkladı.

Kişinin gün boyu kendini mutsuz hissetmesine, sonbahar depresyonunun neden olduğunu belirten Yazar, “Kişinin yaşamında, herhangi bir sıkıntı veya streslenmesine sebep olacak herhangi bir şey yokken ortaya çıkan depresif durumlarda, bahar depresyonundan şüphelenmeliyiz. Bahar aylarında güneş ışınlarını daha az alırız ve bu durum serotonin(mutluluk) hormonu seviyesinde azalmaya neden olur ve melatonin seviyesinde artış görülür.Melatonin, uyku hormonu olarak bilinir ve karanlık ortamlarda bolca üretilir.Sonbaharda uykuya çok fazla ihtiyaç duyma sebebimiz bu yüzdendir. Yazın bitimiyle, kişilerin sosyal aktivitelerinin azalması ve kendi içlerine dönmeleri de sonbahar depresyonunun ortaya çıkma sebeplerinden bir tanesidir. Kişi gün boyu kendini mutsuz hisseder. Enerji düşüklüğü, hareketlerde yavaşlama, kilo kaybı ya da artışı, konsantrasyon güçlüğü, karasızlık, değersizlik ve suçluluk hissi, cinsel istek azalması, uykusuzluk ya da uyku artışı gibi belirtiler görülür. Bu durumlarla beraber; mide problemleri,baş ağrısı gibi bazı rahatsızlıklar görülebilir ve belirtiler genellikle her yıl aynı dönemlerde tekrar eder.Depresif duygudurum, daha çok kadınlarda görüldüğünden, sonbahar depresyonuna da aynı şekilde kadınlarda daha çok rastlanmaktadır. Kişinin depresyon geçmişinin bulunması da, bu durumun tekrarlama ihtimalini arttırmaktadır. Depresyon tanısı koyulan çoğunluk, ‘Sonbahar Depresyonu’ yaşamaktadır” açıklamasında bulundu.

 

Depresif ruh halinden çıkmak için neler yapılmalı?

Sonbahar depresyonundan korunmanın yollarını açıklayan Yağmur Yazar, “Bedensel ve ruhsal olarak rahatlatıcı aktiviteler yapın. Spor yapmak serotonin seviyesini arttırır ve iyi hissetmenize sebep olur.Sosyal aktivitelere zaman ayırın.Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.Uykunuzundüzenli olmasına özen gösterin.Gün ışığından faydalanın, gündüz vaktinde az zaman bile olsa dışarıda vakit geçirmeye özen gösterin.İş yerinde kendinize kısa molalar verin, temiz hava alın, biraz yürüyün ve kendiniz için zaman ayırmaya özen gösterin.Eğer belirtilerle başa çıkamıyor ve 2 haftadan uzun süredir var olduğunu gözlemliyorsanız destek almanız gerekmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.