enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
20°C
Hatay
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
22°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Açık
28°C

Tarım yeterince destekleniyor mu?

Tarım yeterince destekleniyor mu?
A+
A-

Hatay’da bu yıl beşincisi düzenlenen Hatay Tarım Fuarı kapsamında “Tarım yeterince destekleniyor mu?” paneli düzenlendi. Panele Yazar Ali Ekber Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Zeytinde tüm zamanların rekoru

Zeytin üretiminde bu sene önemli verim alındığı açıklamasını yapan Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Türkiye’de zeytin tüm zamanların rekoru kırıyor. Tam tersine Avrupa’da da yüzde 40 oranında üretimde düşüş var. Bu Türkiye için büyük fırsat ama yine zeytinde 15 kuruş, zeytinyağında 80 kuruş olan destekleme primi yine arttırılmadı” dedi.

Dışa bağımlılığı azaltmalıyız

Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti: “Üretimimizi devam ettirmemiz ve dışa bağımlılığımızı azaltmamız lazım. Kendi kendine yeterlilik politikasıyla Türkiye aslında hem kendi ihtiyacını karşılayabilir hem de ciddi bir ihracat potansiyeli var bunu sağlayabilir”. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925’te ilk kez tohum ıslah merkezi ve kuru tarım deneme istasyonunu kurarak Türkiye’nin uluslararası tarımda ‘Türk Mucizesi’ diye anılan bir başarı elde ettiğini söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin şu an Atatürk’ü referans alarak yeniden kuru tarıma yöneldiğini; iklim krizleri ve su sorunuyla daha fazla bu konuya değer verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çiftçiler kaygılı

Çiftçilerin ekonomik anlamda oldukça zor durumda olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, “Baktığımız zaman biz yıllardır çiftçinin derdiyle konuşuyoruz. Fakat bu konuda atılan bir adım yok. Yirmi yıllık bir hükümet ve yıllardır hükümet içinde değişen bakanlar var. Bakanlar değiştikçe fikirler, mevzuat ve uygulamalar da değişmekte. Durum böyle olunca da çiftçilerimiz perişan. Gelecekle ilgili kaygılı ve gününü de değerlendiremez pozisyonda oldu” dedi. Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada küresel bir ısınma var. Yağış rejimi değişiyor ve Avrupa’yı ve Türkiye’yi telaş sardı. Savaşın arasına girerek mutabakat sağlayalım en azından gıda ihracatı yapılabilir hale gelsin. Ufak bir kıvılcım bile insanları üzmeye ve gelecekle ilgili tedirgin etmeye yetiyor. Küçüklüğümüzden beri Türkiye kendi kendine yeten ülkedir diye öğretildi bize. Hocalarımız da Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu söylerdi”

Destek yetersiz

Konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresinde söylediği “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözlerini hatırlatarak devam eden Savaş, “Türkiye’de yüzde 15-16 civarında tarımla uğraşan insanımız var. Ama desteğe baktığınızda binde üç civarında. Verilen destek oldukça yetersiz. Bizim çiftçimiz yılda 3 milyar liralık mazot harcıyor. Çiftçinin sadece kullandığı mazottan hükümetin kazandığı para ona verdiğinden daha fazla. Hükümet çiftçinin mazottan kazandığı parayı çiftçiye vermiyor. Biz öngörülebilir, disiplinli, kararlı bir şekilde dizayn edersek ve çiftçimizi eğiterek destek verirsek tarımda çok iyi yerlere geliriz” diye konuştu.

Mücadeleye devam

Çiftçilerin yaşadığı sorunları mecliste de gündeme getirdiklerini belirten CHP Milletvekili İsmet Tokdemir,  “Bizler yılmadan mücadele ederek hakkımızı arayacağız. Ülkemizde ve özellikle ilimizde çiftçilerimiz hak ettiği desteği göremiyor. Çiftçimiz ciddi anlamda perişan. Karşımızda da muhatap bulamıyoruz. Her zaman ovada ve tarlada çiftçimizle el ele kol kola bütün sorunları hem yerinde mecliste dile getiriyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.