enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3778
EURO
34,7272
ALTIN
2.425,48
BIST
9.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
27°C
Hatay
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Tek başımıza damla, bir aradayken okyanus oluruz

Tek başımıza damla, bir aradayken okyanus oluruz
29.07.2023
24
A+
A-

İskenderun Palmiye Hastanesi Uzm. Klinik Psikoloğu Kübra Kazmacı Kartalkanat, grup terapilerinin daha hızlı sonuç verdiğini ve güvenilir olduğunu ifade etti. Kartalkanat, uzman bir psikoterapist liderliğinde yürütülen grup terapilerinin, ortak bir paydada buluşan 8 ila 10 katılımcının bir araya gelerek, dayanışma ve etkileşim içerisinde sorunlarını ele aldığı güvenli bir alan ve bir terapi tekniği olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Dünyada çok yaygın olan bu terapi çeşidi maalesef bölgemizde o kadar da yaygın kullanılmamaktadır. Pek çok bireyin kafasında bu terapinin uygulanış şekli ve faydaları konusunda soru işaretleri olabilir. Genel anlamda değerlendirildiğinde grup terapisinin bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1-Grup terapisi yalnız olmadığınızı fark etmenizi sağlar.

Kişiler bazen bir sorunu yaşarken kendilerini yalnız, suçlu, çaresiz hissedebilirler. Bu yoğun duyguları sadece onlar yaşıyormuş gibi düşünmeleri bu duyguların etkisini daha da arttırır. Grup terapilerinde yaşadığı sorunun başkaları tarafından da yaşandığını gözlemlemek, yalnız olmadığını görmek hem sorun ile baş etmede katkı sağlarken hem de soruna dışarıdan bakıp objektif değerlendirmeye, empati kurmaya ve duygularla farklı başa çıkma yöntemleri geliştirmeye olanak tanır. Size benzeyen ne kadar çok insan olduğunu görmek size rahatlık sağlar.

2- Grup terapisi hayatın provası gibidir.

İnsan sosyal bir varlıktır. Kendi benliği oluştuğu andan itibaren kendinin dışındakini ‘ötekini’ tanımaya, keşfetmeye başlar. ‘Ben ‘ ve ‘öteki’ arasındaki bu ilişki hayatta kurduğu ilişkileri şekillendirir. Grup terapisi bir nevi mikro dünya gibidir. İnsanlarla kurulan ilişkiler burada da tekrar eder ve bunları fark edip o an çalışmak konusunda çok verimli bir ortam oluşturur..

3- Grup terapisi güvenli bağ sağlar.

Bireysel terapilerde sadece terapist ve danışan arasında kurulan bağlar grup terapisinde katılımcılar arasında da kurulur. Bu nedenle terapi ortamında oluşan güvenli bağ terapist olmadan da kişiler arasında devam eder.

4-Grup terapisi destek verme ve almayı teşvik eder.

Yargılanmayacağını bilerek bir paylaşım yapmak ve sonrasında gruptan koşulsuz desteği görmek kişiye iyi gelen, destekleyici bir süreçtir. Katılımcılar kendiler destek alırken diğerlerine de destek verirler. Süreçten fayda sağlayanları görmek kişiye umut aşılarken ‘ben de iyi hissedebilirim’ düşüncesini doğurur. Kendi içerisinde sorunu ile ilgili yetersiz ve çaresiz hissederken, bir başkasına yardım edebilmesi iyileştirici bir etki sağlar. Kişi farkındalığını arttırıp, psikolojik yapısı hakkında bilgi edinir ve diğerlerine de kendi bildiklerini aktarır, farklı bakış açıları sayesinde çeşitlilik sağlanır.

Ryunosuke Satoro’nun da dediği gibi ‘Tek başımıza bir damlayız, ama bir arada okyanus oluruz. Gelin kendiniz için bir adım atın ve grup terapisini deneyimleyin. Farklı konularla açılacak olan grup terapi seanslarımıza herkesi derinden etkileyen ve etkisi hala devam eden deprem konusu ile başlıyoruz, yaraları beraber sarıyoruz. Katılmak isterseniz hastanemiz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.