enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,2676
EURO
34,7368
ALTIN
2.406,27
BIST
10.300,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
25°C
Hatay
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

TÜİK bu fiyatları hangi gezegende tespit etmiş

TÜİK bu fiyatları hangi gezegende tespit etmiş
08.07.2023
58
A+
A-

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamının gerçekle bağdaşmadığını, özellikle emeklilerin açlık sınırının çok altında yaşamaya mahkum edildiğini belirtti. Çankaya, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Türkiye  İstatistik  Kurumu –TÜİK-haziran  enflasyonunu  açıkladı. Her seferinde olduğu gibi bu defa da,  açıklanan enflasyon  rakamları, toplum gerçekleriyle, çarşı –Pazar fiyatlarıyla, enflasyonla,  iğneden ipliğe  gelen  dayanılmaz zamlarla, uzaktan  yakından ilgisi yoktur. TÜİK, iktidarın, istekleri doğrultusunda, hayat pahalılığını ve  enflasyonu gizleyen, Temmuz  maaş zamlarının  mümkün olduğu  kadar az olması için, uyduruk rakamlar  açıklamıştır. TÜİK’e göre  altı aylık enflasyon%19,77 olmuştur. Ülkemizde, çarşı –Pazar fiyatları el yakıyor. Bir gün aldığımız temel gıda maddeleri dahil, ihtiyaçlarımızı  ertesi gün  aynı fiyattan  alamıyoruz. Döviz fiyatları füze gibi yükseliyor. Zaten,  açlık sınırında yaşayan  emeklilerin,  cebinde kalan son kuruşları da,  günlük olarak  eriyor. Petrole, temel gıda maddeleri  dahil,  kira, yakacak ,barınma ulaşım, sağlık vb.  konularda, her gün artan fiyatlarla karşı karşıyayız. Kontrolden çıkmış bir ekonomi ve  denetimsiz  bir fiyat kargaşası içinde yaşıyoruz. Gerçek bu olduğu halde  TUİK, bu kadar düşük fiyatları, acaba hangi gezegenden  tespit etmiştir.

22 yıldır AKP iktidarı, milyonlarca  emekliyi hep dışladı ve görmezden geldi. Hiçbir  sorunumuzu  çözmedi. İnsanca yaşamak için gerekli ekonomik imkanlarımızı yok etti, bizleri yoksulluğun da ötesinde, açlığa ve sefalete mahkum etmeye devam ediyor. Yaşlarımız nedeniyle, sağlık sorunlarımız var, çözülmedi, Hala,  ilaç ve  muayene katkı payları mağduriyetimiz devam ediyor. Demokratik hakkımız olan, sendika  hakkımızı gasp ediliyor, kurulan sendikalarımızı kapattırılıyor. Milyarlarca liralık  bütçe ve  diğer kaynaklarımız, bir avuç, zengine, dolar, euro milyonerlerine  peşkeş çekilirken, vahşi bir talan ve rant uygulamalarına talan edilirken, sıra  emeklilerin durumunun düzeltilmesine  gelince, bütçe imkanları ve  ödemeler dengesi masalına sarılıyorlar. Sadece  KK mevduatın, yıllık yükü 491 milyara çıktı. Hazinede  kara delik yarattı. Garantili  projelerin  yükü ise, ayrıca  milyarlar tutuyor. Ama  emekliye  gelince  kaynak yok. Kabul etmiyoruz.

Açıklanan enflasyon rakamlarına göre, emekliye  zam vermek, emekliyi,  açlığa ve  ölüme mahkum etmektir. Kamu çalışanlarına  ve asgari ücretliye yapılan  ücret zamları aynen emeklilere de yansıtılması gerekir. 8,5 milyon  emekli, yıllardır zaten asgari ücretin altında  maaşa mahkum edildi. Ücretleri, yoksullukta eşitlemek yerine, insanca bir yaşam sağlayacak ücret  sağlanmalıdır. Bu sosyal devletin  Anayasal  bir görevidir. Ayrıca verilen namus ve şeref sözünün  gereğidir. Emeklilerimizi, enflasyona ezdirmeyeceğiz  sözünün gereğidir. Emeklilerin maaşları, gerçek enflasyona göre belirlenen açlık sınırı ve  yoksulluk sınırının toplamının,   yarısından az olmamalıdır. Emeklilerin yılardan beri yaşadıkları   hak kayıplarına artık dur diyoruz.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları, yalandır, gerçek dışıdır. Maaşlarıyla geçinen, emeklilere ve kamu çalışanlarına, Temmuz da  daha az  zam yapılması için bir planın parçasıdır. İktidar seçim harcamalarıyla, kaynakların, rantiyeye peşkeş çekmesiyle, sınırsız ve  gösterişli harcamalarıyla,  boşalttıkları bütçe ve  hazineyi, altından kalkamayacağımız  yeni vergi ve zamlarla  doldurmak istiyor. Yükü, yine  zenginlere, sermaye  gruplarına değil, bizlerin üzerine yıkmak istiyor.

İktidarı uyarıyoruz. Emeklilerin  durumunu  ve sorunlarını, görmezden gelemezsiniz. Kaynakları, belli kesimlere aktarıp, milyonlarca  emekliyi açlığa, sadakaya mahkum edemezsiniz, etmemelisiniz. Emekliler yapılanları değerlendirecektir. Vatandaşlar olarak hakkımızı  istiyoruz.

Emekliler, bu ülkeye ve devlete yük değiller. Yıllarca çalışarak, bedelini  ödedikleri haklarını ve insanca  yaşayabilecekleri şartların sağlanmasını istiyorlar. Milyonlarca  emekli ve  aileleri, artık seçim malzemesi görülmesi ve seçim rüşvetleriyle  oyalanmak istemiyoruz. İktidarın,  uyduruk enflasyon  rakamlarına dayanarak,  komik yüzdelik sadaka zamlarıyla perişan olmak istemiyoruz. İnsan onur ve haysiyetine  dayalı yaşamak istiyoruz”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.