enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,2669
EURO
37,5164
ALTIN
2.919,45
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
26°C

Yangınların yüzde 90’ı ihmalden

Yangınların yüzde 90’ı ihmalden
04.07.2022
21
A+
A-

Milliyet ile paylaşılan kapsamlı raporda, Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlasının anız yakma, sigara, piknik, çoban ateşi ve çöp yakmadan kaynaklı ihmal ve hatalardan kaynaklandığı belirtildi. Yangınların yüzde 6’sının kasıt veya sabotaj kaynaklı çıktığı, yüzde 5’inin yerleşim alanı ya da tarla açmak amacıyla meydana geldiğine dikkat çekildi. Enerji Nakil Hatları’nın (ENH) tüm yangınlara oranının yüzde 3.9 olduğunun vurgulandığı raporda, orman alanlarının giderek daha fazla parçalanması yangınların nedenleri arasında sayıldı. Raporda, şu görüşlere yer verildi:

EMNİYET ŞERİTLERİ OLMALI

“Son yıllarda, yıllık yangın sayısı 2500’lerden 3000’lere çıkmıştır. Tarla, bağ, bahçe ve sera artıklarının temizlik amaçlı yakılması önüne geçilemeyen bir sorundur. Özellikle tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan orman yangınlarının önlenmesinde kurumlar arası iş birliği ile gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Orman-yerleşim yeri, tarım arazisi, turizm bölgesi ara kesitleri boşaltılmalı ve harnup, servi, menengiç gibi kızılçama oranla yangına daha dirençli türlerle yeşil yangın emniyet şeritleri oluşturulmalıdır. Halihazırda bu alanlar üzerindeki ağaçlar kesilmekte ve boş bırakılmakta dolayısıyla ot ve kolay yanan çalılarla kaplanan söz konusu ara kesitler yangını teşvik eder hale gelmektedir. Orman yangınları ile mücadelede mevcut yangın işçilerinin sayısı azalmış ve yaşları ilerlemiştir. Sürdürülebilir bir mücadele için işçilerin sayıları artırılmalı, çalışma periyodu uzatılmalı ve yaş ortalaması düşürülmelidir. 2022 yılı itibariyle 4500 civarında yangın işçisi alımı yapılmıştır. Ancak bu işçiler de mevsimliktir ve yangınla ilgili ciddi bir eğitim ve deneyimleri yoktur. Orman içi köylerde yerel vatandaşlardan yangına ilk müdahale ekipleri kurulmalı. Bu ekiplerin arozöz, su tankeri gibi gerekli diğer tesisat, araç gereçle donatılmalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.