enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
28°C
Hatay
28°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

ALTINÖZÜ’NDE ZAHTER TARLASINA İNCELEME ZİYARETİ

ALTINÖZÜ’NDE ZAHTER TARLASINA İNCELEME ZİYARETİ
12.04.2022
101
A+
A-

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Altınözü ilçesine bağlı Kozkalesi Mahallesi’ne gelerek kekik bahçelerinde incelemelerde bulundu. Altınözü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çağlar Kaya ile birlikte kekik üreticileriyle sohbet eden Müdür Çolakoğlu, zahterin önemine vurgu yaptı. Hatay’da yoğun olarak ‘Kekik Yetiştiriciliği’ yapılan Altınözü İlçesi Kozkalesi’nde bulunan kekik bahçelerini ziyaret eden Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, zahterin Hatay’da doğal olarak yetişen, baharat olarak tüketilmesinin yanı sıra ilaç, kozmetik ve kimya sektöründe kullanılan, neredeyse tamamı doğadan toplanan ve ticareti yapılan bitki türleri arasında ilk sırada yer aldığının altını çizdi.

ZAHTER TAM BİR SAĞLIK DEPOSU

Zahterin, önemli ihraç ürünlerimizden biri olduğuna vurgu yapan ve Hatay’da tıbbi ve aromatik bitkiler içinde en çok ihracatı yapılan ürün olduğuna değinen Müdür Çolakoğlu, “Kekik üretiminde ülkemizde ilk sırayı Denizli ili almakta olup beşinci sırada bulunan İlimizde ise sofralarımızı zenginleştiren bir üründür. İlimizde ‘Zahter’ olarak adlandırılan kekiğin içeriğinde birçok faydalı madde bulunmaktadır. En yaygın kullanım alanı çay olarak tüketilmesidir. Ayrıca zahter kahvaltılarda zeytinyağı ile katıklı ekmekte ve sürkte (küflü çökelek) kullanılırken, zahter salatası da yöremize özgü bir lezzettir” dedi.

AVRUPA VE ORTA DOĞU ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR

Hatay’da kekik üretim alanlarının arttığını ve bu yıl yağışlarla beraber üretimin de arttığına dikkat çeken Müdür Çolakoğlu, “Bu yıl İlimizde ekim alanlarının çoğalması ve yağışların artmasından dolayı verimi de artan kekiğin üretimi, 2000 dekara yakın alanda yaklaşık 250 tondur. Yurtiçine pazarlandığı gibi yurt dışına da pazarlanmaktadır. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracatı yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.