enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Bingöl’de Dev Demir Cevheri Keşfi

Bingöl’de cari açığı yıllık 600 milyon dolar düşürecek ölçekte demir cevheri keşfedildi. İstihdam ve yatırıma önemli katkı sağlayacak gelişmeyi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı. TRT Haber ekibi, demir cevherinin bulunduğu bölgeyi ve çalışmaları görüntüledi.

Bingöl’de Dev Demir Cevheri Keşfi
13.06.2023
148
A+
A-

Bingöl‘de yapılan önemli bir keşif, ülke ve bölge ekonomisi için büyük bir fırsat sunuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memleketi Bingöl’ü ziyareti sırasında istihdam ve yatırım odaklı bir projeyi duyurdu. Yılmaz, “Servi bölgemizde çok ciddi bir demir cevheri keşfettik. Bunun proje çalışmaları devam ediyor. 800 milyon dolara kadar ilk etapta bir yatırım planlıyorlar. İnşallah önümüzdeki kısa vadede bu proje başlayacak. Sadece Bingöl’e değil Türkiye’ye katmak değer kazandıracak. Yılda 600 milyon dolar cari açığı düşürecek, tek başına bu proje. Çok sayıda insanımıza iş ve aş imkanı oluşturacak.” şeklinde konuştu.

Proje, 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bölgede yapılan arama çalışmaları sonucunda 162 bin metre sondaj yapıldı ve yaklaşık 300 milyon ton demir cevheri rezervi tespit edildi. Tesiste toplam 100 milyon ton demir cevheri veya pelet üretimi hedefleniyor. Genç ilçesi Servi bölgesinde teknik ve fiziki çalışmalar hala devam etmektedir.

Bu proje sayesinde demir çelik sektöründe ham madde bağımlılığı ciddi ölçüde azalacak ve yerli kaynakların ekonomiye katkısı artacak. Tesisin kısa sürede tamamlanarak üretime başlaması hedefleniyor. Üretim faaliyetlerine başladığında, bu tesis ülkemizin en büyük demir cevheri peletleme tesisi olacak.

Bu keşif, Bingöl’ün ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak ve Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltarak yerli kaynakların değerlendirilmesine olanak tanıyacak. Projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi, ülke genelinde istihdam artışına ve cari açığın azalmasına olumlu etkiler sağlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.