enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

CHP’Lİ ŞAHİN: 54 BİN ESNAF İFLAS BAYRAĞI ÇEKTİ !

CHP’Lİ ŞAHİN: 54 BİN ESNAF İFLAS BAYRAĞI ÇEKTİ !

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, ekonomideki kötü gidişatın toplumunun birçok kesimini derinden etkilediğini ve özellikle esnafların artan maliyetler, borçlarını döndürememe, döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle iflas bayrağını çektiğini söyledi.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Türkiye’de son 5,5 yılda kepenk kapatan esnaf sayısının 570 bine geldiğini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu verilerine göre 2019 yılının ilk 6 ayında toplam işyeri sayısının 1 milyon 910 bine gerilediği ve geçen yıla göre %43’lük artışla 53 bin 420 esnaf iflas ettiğini belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. Suzan Şahin, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, ekonomideki kötü gidişatın toplumunun birçok kesimini derinden etkilediğini ve özellikle esnafların artan maliyetler, borçlarını ödeyemem, döviz kurundaki dalgalanmalar ve kredi borçları nedeniyle iflas bayrağını çektiğini söyledi.
CHP’li Şahin’in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, ‘‘Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) borç yükü artmakta, KOBİ müşteri sayısı bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 79 bin 872 kişi azalarak borç miktarı fazlalaşmıştır. Buna göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Mayıs 2018’de KOBİ’lerin kullandığı kredi yaklaşık 551 milyar TL civarındayken 2019’un aynı döneminde bu miktar 629 milyar TL’ye çıktı. Batık KOBİ kredisi sayısı %91’lik artışla 51 milyar 396 milyon liraya yükselmiştir. Takipteki KOBİ sayısı ise bir yılda 351 bin 453’e çıkmıştır. Yaklaşık 54 bin esnaf kepenk kapatarak iflas bayrağı çekti. Tüm ülkeye yayılan Suriyeli Mülteci iş yerleri de esnaflarımızın işini olumsuz etkiliyor. Suriyeli mültecilere AKP hükümeti tarafından ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti sunulması yetmezmiş gibi, bir de bununla yetinmeyip ruhsatını alan, sicile kayıt olan, maliyeye hesap veren yerli esnafımızın karşısına dükkan açıp, rakip oluyorlar. Suriyelilerin vergisi, ruhsatı, sigortası ya da maliyeye kaydı yok. Bu da yerli esnafa göre büyük bir maliyet avantajı oluşturuyor. Suriyeli sattığı ürünü 1 liraya satıyorsa benim vatandaşım vergisi, ruhsatı, sigortası derken aynı ürünü 3 liraya satmak zorunda kalarak zarar ediyor’’ dedi.
2002-2019 yılları arasında Hatay’da iflas eden esnaf sayısını ve KOBİ’lerin takipte olan kredi borçlarını Ticaret Bakanı’na soran CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, borç batağında olan esnafa devletin destek olması gerektiğini ve kredi borçlarının yapılandırılarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.