enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5300
EURO
36,1617
ALTIN
2.967,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C

Japonya tehlikeli enkaz atıklarını dönüştürecek

Japonya, Hatay ve Kahramanmaraş’ta deprem enkazlarını dönüştürmek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile 130,6 milyon TL’lik anlaşma imzaladı.

Japonya tehlikeli enkaz atıklarını dönüştürecek

Japonya, Hatay ve Kahramanmaraş’ta deprem enkazlarını dönüştürmek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile 130,6 milyon TL’lik anlaşma imzaladı. Proje kapsamında enkazın toplanacağı alanlar belirlenecek ve enkaz atıklarının geri dönüşümü için Kahramanmaraş ve Hatay’da 2 tesis kurulacak.

Japonya hükümeti ile UNDP iş birliğinde hayata geçirilen Türkiye’ye yönelik 2023 yılı Hibe Yardımı İşbirliği Projesi, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle Büyükelçi Katsumata Takahiko ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton arasında  imzalandı. Toplam maliyeti 130,6 milyon TL olan ve bir yıl içinde hayata geçirilecek bu proje ile 2023 yılı şubat ayında Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremlerde büyük hasar gören Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, asbest ve benzeri zararlı atıkları da ihtiva eden enkazın toplanacağı ve geçici olarak depolanacağı alanlar belirlenecek. Enkazın kaldırılması ve yönetilmesine ilişkin planlar yapılacak. Ayrıca enkaz atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacak ve 4 mobil moloz kırıcı temin edilecek.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak, “Molozlar, asbest gibi zararlı maddeler içerdiği için bu alanların yakınlarında yaşayanların ve moloz kaldırma işini yapacak kişilerin sağlıkları için tehlike arz ettiği endişesi mevcuttur. Sağlık hasarını önlemek ve toparlanma sürecini hızlandırmak amacıyla Japonya hükümetinin, depremden büyük ölçüde etkilenen Kahramanmaraş ve Hatay illerine 700 milyon Japon Yeni değerinde bir destek sağlamaya karar vermiş olduğunu buradan resmi olarak duyurmak isterim. Bu proje, deprem enkazının çevreye duyarlı şekilde kaldırılması ve işlenmesi ile Türkiye ekonomisini destekleyen sağlam bir sosyal altyapı inşasına katkıda bulunacaktır ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve afet atıklarının uygun bir şekilde yönetimi hususunda bilgi sahibi olan UNDP ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.